Historisk arkiv

Skog: Strategi for økt avvirkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Regjeringen vil videreutvikle en skogpolitikk bygd på fagkunnskap og fakta, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Ola T. Heggem.

Skog: Strategi for økt avvirkning

Skog: Regjeringen vil videreutvikle en skogpolitikk bygd på fagkunnskap og fakta, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Ola T. Heggem. Han holdt i dag innledning på et drøftingsmøte for aktører i skogsektoren. Møtet var ledd i Landbruks- og matdepartementets arbeid med å utvikle en nasjonal strategi for økt avvirkning av skog. Stortinget har anmodet regjeringen om å starte et slikt arbeid.

- Regjeringen vil komme tilbake til dette i statsbudsjettet for 2007, opplyste statssekretær Heggem.

Økt verdiskaping
Økt verdiskaping basert på skogressursene er et politisk mål for regjeringen, sa statssekretær Heggem. - Gjennom målrettet skogpolitikk har skogressursene i Norge økt voldsomt i de siste 100 åra. En god forvaltning av disse ressursene vil være et viktig bidrag til å nå Senterpartiets mål om å ”Ta hele landet i bruk”, sa han. Heggem så tre områder der skogbruket kan bidra:

  • Verdiskaping og velferd: Regjeringen legger til grunn at skog- og utmarksressursene representerer et stort potensial for verdiskaping og velferd for befolkningen, ikke minst i distriktene.
  • Energi: Regjeringen har en visjon om at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon og være verdensledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Økt bruk av bioenergi er klimanøytralt, samtidig som det representerer muligheter for å utvikle nye lønnsomme arbeidsplasser basert på norske skogressurser. Bioenergi vil derfor være et prioritert område framover. Vi vil samarbeide med andre departement og våre naboland i det videre arbeidet på dette feltet.
  • Miljø: Regjeringen har også som mål at Norge skal bli et foregangsland i miljøpolitikken. Dette innebærer vern naturressurser, forsvarlig forvaltning ressursene og en hensiktmessig utnytting av de miljøgevinster ressursene kan gi.

Regjeringens skogpolitikk
Soria Moria-erklæringen gir en politisk tilnærming til satsing på skogbruk og økt avvirkning, sa statssekretær Heggem. Han trakk fram følgende punkt:

  • Tiltak for økt foredling – tresatsingstiltak, verdiskapingsprogram.
  • Øke satsingen på bioenergi
  • Forbedre de økonomiske støtteordningene til skogbruket

Videreutvikle en nasjonal skogpolitikk hvor staten tar et medansvar for planting og ungskogpleie, slik at også kommende generasjoner skal få mulighet til å få dekt viktige behov gjennom bruk av skogressursene.

Statsbudsjettet 2006
Skogbruk er et prioritert område i Stoltenbergregjeringens endringer av Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2006, sa Ola T. Heggem, og trakk fram følgende punkt:

  • Distriktspolitiske virkemidlene styrket: En samlet økning på 120 millioner kroner fordeles på ulike tiltak, herunder kommunale næringsfond og næringsutvikling gjennom Innovasjon Norge.
  • Skogbruk og bioenergi prioritert: Bevilgningen til verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket gjennom Landbrukets utviklingsfond (LUF) økt med 10 millioner kroner og omprioritert slik at:

Satsingen på bioenergi ble styrket med 4 mill. kroner.

Bevilgningen til nærings- og miljøtiltak innen skogbruket ble økt med 11,2 mill. kroner.

Midlene kan brukes til skogplanting hvis kommunene ønsker det.

Økt avvirkning vedtas ikke av regjeringen
- Regjeringen kan legge til rette for økt avvirkning gjennom hensiktmessige rammevilkår, men den kan ikke vedta å øke avvirkningen, understreket statssekretær Ola T. Heggem. - Økt avvirkning forutsetter at skogbruket selv aktivt utvikler et lønnsomt skogbruk og økt aktivitet på flere eiendommer og større deler av landets skogarealer, sa han.

Heggem inviterte til dialog og samarbeid omkring utfordringene knyttet til økt avvirkning og verdiskaping basert på skogresssursene. - Regjeringens endelige strategi kan bare bli god om den bygger på en omforent forståelse av utfordringene og det politiske mulighetsrommet, sa han.

Stortinget har anmodet regjeringen om å utvikle nasjonale strategier for økt avvirkning av skog. Regjeringen vil komme tilbake til dette i statsbudsjettet for 2007. En slik nasjonal strategi for avvirkning må nødvendigvis gjennomføres over tid. Statsbudsjettet for 2007 blir en start på dette arbeidet, sa statssekretær Ola T. Heggem.

Oppdatert kunnskapsgrunnlag
Ekspedisjonssjef Ellen Hambro i Landbruks- og matdepartementet opplyste at det foreløpig er åpent hvilke elementer en nasjonal strategi for økt avvirkning skal innholde, men hovedelementer vil være:

  • et forbedret og oppdatert kunnskapsgrunnlag omkring de faktorer som påvirker avvirkningsnivået
  • mulige tilpasninger i de skogpolitiske virkemidlene
  • regionale strategier og tilpasninger
  • skogsektorens egne prioriteringer og tiltak

Skogforsk og NIJOS vil oppsummere seminaret og ta innspillene med seg i det videre arbeidet med å framskaffe et forbedret kunnskapsgrunnlag, opplyste Hambro. Videre vil departementet skrive til Fylkesmennene med sikte på kartlegging av regionale utfordringer. Parallelt med framleggelse av budsjettet tas det sikte på at en sluttrapport om kunnskapsgrunnlaget skal foreligge, opplyste ekspedisjonssjef Ellen Hambro.

Skog: Regjeringen vil videreutvikle en skogpolitikk bygd på fagkunnskap og fakta, sier statssekretær Ola T. Heggem.