Historisk arkiv

Veterinær beredskap: Samarbeide i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Veterinær beredskap: Nordisk Ministerråd setter fokus på det veterinære beredskapssamarbeidet i Norden, og vil vedta en ny strategiplan for det nordiske samarbeidet på dette området.

Veterinær beredskap: Samarbeide i Norden

Veterinær beredskap: Nordisk Ministerråd setter fokus på det veterinære beredskapssamarbeidet i Norden, og vil vedta en ny strategiplan for det nordiske samarbeidet på dette området. Saken kommer opp under sommerkonferansen til Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS) som finner sted i Svolvær 05.-07.07.06.

Lange tradisjoner
De nordiske land har lange tradisjon med å sanere og forebygge forekomst av alvorlig smittsomme sykdommer hos dyr. De nordiske ministrene med ansvar for dyrehelse og zoonoser ønsker gjennom et styrket nordisk veterinært beredskapssamarbeid å sikre at den nordiske regionen fortsatt kan beholde en svært god status i forhold til alvorlig smittsomme dyresykdommer og zoonoser, tross utvidet handel og åpnere grenser.

Bedre samordning
I fjor sommer vedtok Ministerrådet for fiskeri- og havbruk, jordbruk, livsmedel og skog (MR-FJLS) en resolusjon om veterinært beredskapssamarbeidet i Norden (Århusdeklarasjonen). Det ble spesielt pekt på behovet for et samordnet planverktøy, felles beredskapsøvelser, utdannelse av personell, utlån av eksperter og utstyr samt vaksineberedskap.

Det politiske vedtaket i Århus har vist seg svært relevant i og med den globale spredningen av fugleinfluensa siste året som den foreløpige største trussel mot dyre- og folkehelse. Fagmiljøer verden over peker på en stadig økende fare for forekomst av nye eksotiske smittestoff (emerging risks) som kan true helsen både hos mennesker og dyr. Det er i den sammenheng særlig pekt på smittestoff fra viltlevende fauna som kan ramme både domestiserte dyr og menneske.

Siden vedtaket ble truffet, har det vært avholdt en felles nordisk grenseoverskridende beredskapsøvelse for munn- og klovsyke, finansiert av NMR midler. De landene som deltok var Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Plangruppen fikk bistand fra internasjonale kapasiteter på området fra UK og Danmark. Øvelsens omfang og antall land involvert var sjeldent i internasjonal sammenheng.

Det har også vært satt fokus på felles utdannelse av personell med den hensikt å sikre en felles nordisk grunnkompetanse på sykdomskontroll og bekjempelse, tilnærming til planer og oppfølging av disse.

Ny nordisk strategiplan
De nordiske ministrene vil vedta en ny strategiplan for nordisk veterinært beredskapssamarbeide. Formålet med planen vil være å ta ut den nordiske merverdien i arbeidet med å forebygge og bekjempe alvorlige smittsomme dyresykdommer som munn- og klovsyke, aviær influensa, klassisk svinepest, Newcastle disease og eventuelt andre sykdomstilstander med tilsvarende alvorlighetsgrad, herunder alvorlige zoonoser.

Planen vil være et supplement til nasjonale bestemmelser og internasjonale avtaler og forpliktelser som gjelder for det enkelte land. Planen vil i første rekke omfatte strategier og tiltak knyttet til kommunikasjon, faglig oppdatering og gjensidig erfaringsutveksling. Den skal bidra til å videreutvikle det gode og nære samarbeidet på området og bidra til å sikre at den nordiske regionen fortsatt kan beholde en virkelig god status i forhold til alvorlig smittsomme dyresykdommer og zoonoser.

Det nordiske samarbeidet skal så langt det er praktisk og økonomisk mulig:

  • etablere sikre og kjente kommunikasjonskanaler mellom landene
  • dele på kunnskap og høste erfaringer sammen utenom beredskapssituasjoner
  • arbeide for at tiltakene i de nordiske landene etter forholdene blir mest mulig likeartede, helhetlige og hensiktsmessige
  • kommunisere årsaksforhold, tiltak og risiko til offentligheten mest mulig ensartet i de enkelte land

Nye trusler mot dyrehelse og mattrygghet
Globaliseringen med økt handel med matvarer, annen transport med biologisk materiale som kan overføre smitte samt økt reisevirksomhet har økt trusselbildet vesentlig. Smittestoffer som tidligere var knytte til bestemte regioner i verden, viser seg nå å kunne vandre over lange avstander i løpet av kort tid og gi utbrudd av ”eksotiske” sykdommer i nye regioner. Spredningen av fugleinfluensa de siste årene er et godt eksempel på dette.

Det er viktig å være i forkant av utviklingen. Derfor vil de nordiske ministrene foreslå at det gjennomføres en egen vurdering av såkalte ”emerging risks”, dvs. nye trusler mot dyrehelse og mattrygghet (land- og sjømat) i Norden. Arbeidet vil bli innledet av et seminar i løpet av 2006 hvor formålet vil være å beskrive dagens trusselbilde sett fra Norden. Seminaret vil avklare behovet for videre oppfølging med tanke på å styrke det nordiske beredskapssamarbeidet.

Norsk formannskap
Norge overtok 01.01.06 formannskapet i Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS). Ansvaret er fordelt mellom fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Sommerkonferansen til Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS) finner sted 05.-07.07.06 på Hotel Royal Nordlandia i Svolvær, Lofoten.

Presseinvitasjon
Det er reservert et visst antall plasser for presse under sommerkonferansen.

Kontaktperson for innhold i programmet:
Eivind Berg, Det Kgl. Landbruks- og matdepartement, Oslo, Norge
+ 47 22 24 93 40,
eivind.berg@lmd.dep.no

Kontaktperson for praktiske spørsmål:
Astraea Antal, Det Kgl. Landbruks- og matdepartement, Oslo, Norge
+ 47 22 24 91 60,
astraea.antal@lmd.dep.no