Historisk arkiv

WTO: Forhandlingene starter i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO: I dag kl. 09.00 starter de viktige forhandlingene i WTO i de såkalte grønne rom. Dette er et forum bestående av representative ministere fra alle medlemsland i WTO. Alle forhandlingsgrupper og posisjoner er dermed representert. I alt 36 ministere vil være tilstede, inkludert Norge.

WTO: Forhandlingene starter i dag

WTO: I dag kl. 09.00 starter de viktige forhandlingene i WTO i de såkalte grønne rom. Dette er et forum bestående av representative ministere fra alle medlemsland i WTO. Alle forhandlingsgrupper og posisjoner er dermed representert. I alt 36 ministere vil være tilstede, inkludert Norge. Grønnromsmøtene vil også bli kombinert med hyppige møter i den overordnede forhandlingskomiteen, TNC, der alle medlemsland møter. Dette er viktig for å gi demokratisk forankring og muligheter for deltakelse for alle medlemsland.

Dagen i går ble for de fleste land hovedsaklig brukt til forberedelser i de respektive forhandlingsgrupper og til bilaterale møter. Norge deltok på et ministermøte i G10, i et bilateralt møte med Sveits, møte med generaldirektør Lamy i WTO og møte med jordbruksorganisasjonene fra Korea, Japan, Sveits, Island og Norge. Den norske delegasjonen hadde også en grundig orientering for de tilstedeværende frivillige organisasjoner og bransjeorganisasjoner. Dette gir et klart uttrykk for Regjeringens økte fokus på åpenhet og innsyn i WTO-forhandlingene.

På møtet med Sveits deltok både utenriksminister Støre og landbruks- og matminister Riis-Johansen. Hensikten med møtet var å drøfte posisjoner på felles forhandlingsområder. I møtet med Lamy ble norske problem med tolltak og behov for sensitive produkter understreket. Fra norsk side ble det videre orientert om status i de pågående forhandlinger mellom EU, ACP og latinamerikanske land om bananer og det videre forhandlingsopplegg denne uken på WTO ble drøftet.

I G10s ministermøte understreket en for det første at det er svært viktig at G10-landene står sammen i de videre forhandlinger. Gjennom felles koordinerte posisjoner kan en best spille en aktiv rolle i de videre forhandlinger. For G10-landene er det viktig at en får et resultat på NAMA og landbruk, men det må også være et resultat Norge kan leve med.

På møtet ble det derfor sagt klart at vi er motstandere av et tak på tollsatsene. Et tak vil kun berøre noen få land og føre til et ubalansert resultat mellom eksporterende og importerende land på landbruksområdet.

For G10 er det også av avgjørende betydning at en finner løsninger for tollreduksjoner og antall og behandling av sensitive jordbruksprodukter på samme tidspunkt. Gjennom en slik tilnærming kan en få et bilde av mulige løsninger og vurdere hva G10-landene kan leve med.

Den videre fremdriftsplan er uklar. Dette skyldes at det pr i dag ikke er mulig å si om en vil klare å få substansiell fremgang i forhandlingene i løpet av denne viktige forhandlingsuken.


30.06.06