Historisk arkiv

WTO-saken om GMO mot slutten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO: Nå foreligger WTO panelets foreløpige rapport i saken som USA, Canada og Argentina har anlagt mot EU i WTO. Disse landene har gått til sak med påstand om at EUs såkalte GMO-moratorium er i strid med WTOs regelverk.

WTO-saken om GMO mot slutten

WTO: Nå foreligger WTO panelets foreløpige rapport i saken som USA, Canada og Argentina har anlagt mot EU i WTO. Disse landene har gått til sak med påstand om at EUs såkalte GMO-moratorium er i strid med WTOs regelverk. I tillegg er det påstand om at enkelte medlemslands forbud mot GMO som er godkjent i EU, også er i strid med WTO-regelverket.

Foreløpig avgjørelse
Det er bare partene i saken som har tilgang til den foreløpige avgjørelsen, og de vil ha anledning til å kommentere avgjørelsen innen en frist som er satt av panelet. Tredjepartene, herunder Norge, og andre WTO-medlemmer vil først få tilgang til den endelige avgjørelsen når panele har vurdert partenes kommentarer. På norsk side vet man derfor ikke hva den foreløpige avgjørelsen går ut på, og heller ikke begrunnelsen for den. Avgjørelsen er foreløpig og det kan ikke utelukkes at den vil bli endret etter at panelet har vurdert partenes kommentarer til den.

Det har de siste dagene vært ulike oppslag i media i tilknytning til den foreløpige avgjørelsen. Det er for tidlig å si noe om eventuelle konsekvenser før Norge får tilgang til den endelige avgjørelsen.