Historisk arkiv

Bioenergi: Kommunalt initiativ varmer Rissa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Økt bruk og foredling av tre bidrar til lokal verdiskaping. I Rissa kommune tok Næringsselskapet Rissa Utvikling KF initiativ til et bioenergiprosjekt.

Bioenergi: Økt bruk og foredling av tre bidrar til lokal verdiskaping. I Rissa kommune tok Næringsselskapet Rissa Utvikling KF initiativ til et bioenergiprosjekt. 

Årnseth Bioenergi as er etablert som pilot på bioenergianlegg for oppvarming av kommunale bygg. 

Landbruks- og matdepartementet presenterer i sommer en miniserie med eksempler fra ”Kommuner som kan” og som satser på næringsutvikling med landbruket som basis. Rissa Utvikling KF i Rissa kommune er ett av flere eksempler.

Rissa Utvikling KF - et kommunalt foretak
Rissa Utvikling KF er et næringsselskap i Rissa kommune, organisert som et kommunalt foretak med politikere og næringslivsrepresentanter i styret. Rissa Utvikling KF har som visjon å utvikle eksisterende næringsvirksomhet samt initiere og legge til rette for etablering av ny aktivitet.  

Det er etablert en pilot innen bioenergi i Rissa kommune etter avtale mellom grunneiere, gårdbrukere, Rissa Kraftlag og Rissa Utvikling KF. Årnseth Bioenergi as skal selge varme til grunnskole, videregående skole, Rissahallen, sykehjem, helsestasjon og boligområder.  

Oppfølging og gjennomføring
Bakgrunnen for prosjektet er at en av gårdbrukerne med gårdsbruk midt i Rissa sentrum så muligheten i å etablere et bioenergianlegg som kunne selge varme til grunnskole, videregående skole, Rissahallen, sykehjem, helsestasjon og boligområder. 

Etter støtte fra Rissa Utvikling KF og søknad til Innovasjon Norge er Årnseth Bioenergi as blitt et pilotprosjekt hvor lokale, regionale, nasjonale og internasjonale aktører har vist interesse. 

Det er nå lagt rør til de aktuelle byggene, biobrenselanlegget er på plass, og flis bringes til anlegget. Flere anlegg i området er planlagt eller er under planlegging. For eksempel er etablering ferdig planlagt på Hysnes Fort - et forsvarsanlegg som ble vedtatt nedlagt i 2001 og som blir det nasjonale mestringssenteret Hysnes HelseFort fra og med høsten 2007. 60 sengeplasser skal der varmes opp av bioenergianlegget.

Samhandling avgjør
Samhandling mellom Rissa Kraftlag og deres nettverk, Rissa Utvikling KF og politiske beslutningsorganer samt den positive innsatsen fra gårdbrukeren sjøl var avgjørende for etableringen av Årnseth Bioenergi as. Politisk evne, vilje og nysgjerrighet for nyutvikling er vesentlig i en slik sammenheng. At næringsselskapet har både politikere og næringsaktører i styret, skaper kjappe beslutninger og en samhandling som er interessant for gjennomføring av tiltak.

Bioenergi: Landbruks- og matdepartementet presenterer i sommer en rekke kommuner som satser på landbruket som et ledd i samfunnsutviklingen. Landbruket er en ressurs for arbeid og bosetting og kommunene har en viktig rolle i å utvikle en lokal landbrukspolitikk innenfor rammene av den nasjonale landbrukspolitikken, samt å se landbruket som en integrert del av samfunns- og næringsutviklingen i kommunen.