Historisk arkiv

Grue leder arbeid med Nordisk genressurssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Nordisk Genressource Center (NordGen) opprettes på Nordisk ministermøte i Bjørneborg i dag. Departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Per Harald Grue, blir leder av interimsstyret.

Nordisk Genressource Center (NordGen) opprettes på Nordisk ministermøte i  Bjørneborg i dag. Departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Per Harald Grue, blir leder av interimsstyret.  

Med Nordisk Genressource Center (NordGen) samles kompetansen i et nytt nordisk kunnskapssenter for genetiske ressurser. Det er oppnevnt et interimsstyre som trer i funksjon umiddelbart for å forberede den regulære driften i NordGen fra 1.1.2008. Interimsstyrets formann blir departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Per Harald Grue.  Interimsstyret første oppgave blir å rekruttere ledelsen i den nye institusjonen og i løpet av høsten organisere virksomheten i samarbeid med ansatte og Nordisk ministerråd.

    

Deparementsråd Per Harald Grue. Foto: Torgjørn Tandberg
Deparementsråd Per Harald Grue.
Foto: Torgjørn Tandberg

Utnytter ressursene
Norge har i mange år hatt et vellykket sektorarbeid på dette området. Med NordGen posisjonerer vi oss for fremtiden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen:

- Vi tar nå et nytt grep for å ta vare på den genetiske variasjonen hos planter og dyr. Det er avgjørende for framtidas avls- og foredlingsarbeid og for matvaresikkerheten. Dette gjør vi ved å samle det nordiske samarbeidet om genressurser og biologisk mangfold i èn institusjon, sier Riis-Johansen.

 -Vi har i mange år hatt et vellykket sektorarbeid på dette området. Nå styrker vi innsatsen ytterligere og gjennom NordGen gjør vi landene i stand til å utnytte den kompetansen som ligger i hvert av våre land og på en bedre måte møte forbrukernes krav til kvalitet og nye matprodukter. Klimaendringene vil stille krav til tilpasning og utvikling av nytt materiale innen jord- og skogbruk, og her vil det ligge en klar utfordring for det nye NordGen, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.  

Nyskaping
NordGen er en videreutvikling av et godt samarbeid innen Norden for ta vare på genetiske ressurser. Det sektorvise arbeidet går tretti år tilbake med opprettelsen av Nordisk genbank. Da gikk de nordiske landene sammen om innsamling og sikring av mat og fôrplanter i en felles regional genbank som vakte internasjonal oppmerksomhet. Dette ble senere fulgt opp av et nordisk samarbeid for husdyrgenetiske ressurser og med dannelsen av nettverk for genressurser hos skogtrær.  

Nå er målet å styrke og effektivisere dette samarbeidet og knytte de nasjonale og de nordiske programområdene bedre sammen. Gjennom samlingen i NordGen kan det gis større oppmerksomhet på tverrsektorielle områder, faglige gevinster kan hentes igjennom fellesløsninger og utvikling av metoder og nye oppgaver.