Historisk arkiv

Jordbruk: Siste finish før potethøsting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: I løpet av de neste ukene skal 400 000 tonn poteter opp av jorda. Nå er tida snart moden for den siste finishen for å få topp kvalitet.

Jordbruk: I løpet av de neste ukene skal 400 000 tonn poteter opp av jorda. Nå er tida snart moden for den siste finishen for å få topp kvalitet.

Umodne poteter
Den korte dyrkingssesongen i Norge bidrar til at ”umodne” poteter er et nokså stort problem. Umodne poteter gir seg utslag i at potetene flasser og blir lite salgbare som matpotet. Poteter med dårlig skall får også dårligere lagerkvalitet, både med hensyn til skader, sykdommer og vanntap. Sju dager fra veksten stoppes med risdreping til opptak er som regel ikke nok for å få moden potet, viser nye forskningsresultater fra Bioforsk.

Vekstavslutning
Tiltak som kan brukes for å oppnå mer modne poteter er blant annet lysgroing/varmebehandling, lang nok veksttid, moderat nitrogengjødsling og jevn vanntilgang. Nå på ettersommeren er det imidlertid få andre tiltak enn vekstavslutning, og eventuelt vanning, som kan påvirke modenheten ved opptak. Vekstavslutning har flere funksjoner ut over å påvirke avmodningen. Kjemisk og/eller mekanisk fjerning av riset brukes også for å kontrollere tilveksten, for å lette opptaket og for å redusere risikoen for knollsmitte av tørråte.

Jordbruk: I løpet av de neste ukene skal 400 000 tonn poteter opp av jorda.