Historisk arkiv

Jordbruk: Smak av Fjell-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Gir fjellbeite og stølsdrift bedre kvalitet på melk og kjøtt? Bioforsk er i gang med et nytt omfattende forskningsprosjekt som blant annet skal belyse disse problemstillingene.

Jordbruk: Gir fjellbeite og stølsdrift bedre kvalitet på melk og kjøtt? Bioforsk er i gang med et nytt omfattende forskningsprosjekt som blant annet skal belyse disse problemstillingene.

                                                                                                                                                                                          Framtidsretta Framtidsretta jordbruk i fjellbygdene
Det nye forskningsprosjektet skal også skal vurdere økonomien i ulike driftsformer. Målet er et bærekraftig og framtidsretta jordbruk for fjellbygdene. Husdyrbrukere i Valdres, Nord-Østerdal og Hallingdal blir invitert til å være med i prosjektet som starter i år. Det skal gjennomføres omfattende registreringer på artssammensetning og beiteopptak, kombinert med fettsyresammensetning og smak/kvalitet på kjøtt og melk. Spørsmålet er om det kan dokumenteres at kjøtt og melk fra fjellbeite er sunnere og bedre. I så fall blir neste spørsmål hvor mye bonden kan ta ut i merpris, og hva som skal til for at en slik driftsform kan konkurrere med dagens bulkproduksjon.

Modell fra alpene
- Det er ikke gjort så mange studier på disse problemstillingene. Men i Europa viser forskning at melk produsert i alpene har en annen kvalitet sammenliknet med lavlandet, sier prosjektleder Tor Lunnan ved Bioforsk. - Dermed kan bøndene kompensere en mer arbeidskrevende og kostbar driftsform ved å ta ut en merpris på produktene. Alpebøndene har lange tradisjoner med å produsere lokale oster, hvor kvalitet, tradisjon og miljø er deres strategi for å kunne ta en høyere pris. Lunnan mener at norske fjellbønder også har slike muligheter, selv om vi ikke har de samme ostetradisjonene som Sveits og Østerrike.

Om Bioforsk
Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD)som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter. Bioforsk skal bidra til økt innovasjon, bedre miljøkvalitet, bærekraftig ressursforvaltning og matproduksjon til nytte for næring, forbrukere og samfunn.

Jordbruk: Bioforsk er i gang med et nytt forskningsprosjekt som blant annet skal belyse om fjellbeite og stølsdrift gir bedre kvalitet på melk og kjøtt.