Historisk arkiv

Landbruk: Livet på gården

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Dagens gårdbrukere er ambivalente med hensyn til neste generasjons liv på gården. Det viser forskningsprosjektet ”Tilpasning under press: Gårdbrukerparets liv i et generasjonsperspektiv”.

Landbruk: Dagens gårdbrukere er ambivalente med hensyn til neste generasjons liv på gården. Det viser forskningsprosjektet ”Tilpasning under press: Gårdbrukerparets liv i et generasjonsperspektiv”.

Hjelper hverandre
Prosjektet har sett på hvordan flergenerasjonsfamilier på norske gårder forhandler seg imellom om ulønnet omsorg, likestilling og arbeidsfordeling, overtagelse og rekruttering og i ikke minst hvordan de vurderer fremtidsutsiktene. Til tross for generell modernisering også i landbruket, viser det seg at det er hyppig kontakt mellom de som bor på gården. De hjelper fremdeles hverandre med barnepass, ærender og omsorg i alderdommen. Det er ingen klare forskjeller mellom generasjonene eller kjønnene med hensyn til hvor mye hver enkelt bidrar.

Likestilling
Når det gjelder likestilling og fordeling av arbeidsoppgaver i hjem og arbeid på og utenfor gården, viser funn fra prosjektet at gårdsfamiliene er relativt tradisjonelle sammenlignet med andre familier og par. Dette vises igjen i analysene av overtagelse og rekruttering, der konkluderes det med at gårdsarbeid i stor grad fremdeles blir regnet som et maskulint yrke. Til en viss grad sosialiseres gutter som vokser opp på norske gårder til å ta over gården. Et viktig funn er imidlertid at dagens gårdbrukere er ambivalente med hensyn til neste generasjons liv på gården. De aller fleste oppmuntrer barna sine (av begge kjønn) til å ta høyere utdannelse og ønsker at de selv skal velge hvorvidt de skal overta familiegården. Samtidig formidler de et ønske om at "noen bør føre arven videre".

Forskningsprosjekt er finansiert med midler over Arealprogrammet hos Norges forskningsråd, og som Landbruks- og matdepartementet bidrar til.

Prosjekttittel: Tilpasning under press: Gårdbrukerparets liv i et generasjonsperspektiv.
Prosjektleder: Kjersti Melberg, Norges forskningsråd. Postboks 2700 St. Hanshaugen. 0131 Oslo

Landbruk: Et prosjektet fra Forskningsrådet viser at dagens gårdbrukere er ambivalente med hensyn til neste generasjons liv på gården