Historisk arkiv

Landbruk: Stor investeringslyst i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Det ble finansiert driftsbygninger i landbruket i Nordland for vel 100 millioner kroner i 2006. Samtidig utgjorde investeringskostnadene pr prosjekt i melkeproduksjonen vel fire millioner kroner i gjennomsnitt.

Landbruk: Det ble finansiert driftsbygninger i landbruket i Nordland for vel 100 millioner kroner i 2006. Dette framgår av årsrapport for bygdeutviklingsmidler 2006. Samtidig utgjorde investeringskostnadene pr prosjekt i melkeproduksjonen vel fire millioner kroner i gjennomsnitt. Det er nesten en firedobling i forhold til 2004.

Etterspørselen etter offentlig kapital til driftsbygninger var i 2006 så stor at Innovasjon Norge allerede i mars 2006 måtte sette inntaksstopp for nye søknader.

Tilskudd og lån
Samlet ble det innvilget ca 21 mill kr i tilskudd til driftsbygninger i 2006. I tillegg ble det gitt ca 45 mill kr i lån med rentestøtte. Finansieringsordningene for driftsbygninger i landbruket forvaltes av Innovasjon Norge Nordland.

Bygdeutvikling
Bygdeutvikling er en del av landbrukspolitikken og den generelle regional- og distriktspolitikken. Formålet med Bygdeutviklingsmidlene (BU) er å fremme lønnsom næringsutvikling på bygdene innen og i tilknytning til landbruket ved å:

  • Medvirke til etablering og utvikling av småskalapregede virksomheter (tiltak)
  • Fremme lokalsamfunnstiltak som legger forholdene til rette for næringsutvikling
  • Stimulere til rekruttering av begge kjønn til landbruket

De bedriftsrettede Bygdeutviklingsmidlene forvaltes av Innovasjon Norge, mens fylkesmannen forvalter Bygdeutviklingsmidler til utredning og tilrettelegging. Midlene er i stor grad samordnet med andre nærings- og distriktsrettede virkemidler.

Landbruk: Det ble finansiert driftsbygninger i landbruket i Nordland for vel 100 millioner kroner i 2006