Historisk arkiv

Oversikt over tildelinger til lokale og regionale tiltak for å videreutvikle tilbudet av sunn mat, inkl. frukt og grønt, til barn og unge - stimulering av igangsatte prosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

4H Norge

Spredningsprosjekt for 4H Matskole. Prosjektet skal overføre gode erfaringer fra 4H Rogalands matskole til flere fylker. 4Hs Matskole er et aktiverende ferietilbud for barn mellom 8-12 år og inkluderer gårdsbesøk, bedriftsbesøk og aktiviteter. Målet er å gi barn kunnskap om mat, sunt kosthold og mosjon, samtidig som de har det gøy. Økologisk mat blir eget tema.
Målgruppe: Skoleelever mellom 8-12 år, i fem fylker
Tildelt beløp: kr 50.000    

4H Møre og Romsdal

4H-matskule er et tilbud i ferie og fritid med utprøving av 3 matskoler i høstferien 2007. Lokale 4H-klubber i samarbeid med skole står som arrangør. 4H Møre og Romsdal har ansvar for opplæring av instruktører og aktivitetsledere. Det skal høstes erfaringer for å få til matskoler over hele fylket i kommende år.
Målgruppe: Skoleelever mellom 8-12 år
Tildelt beløp: kr 50.000

4H Sogn og Fjordane

4H-matskule er et tilbud i ferie og fritid med utprøving av 3 matskoler i høstferien 2007. Lokale 4H-klubber i samarbeid med skole står som arrangør. 4H Møre og Romsdal har ansvar for opplæring av instruktører og aktivitetsledere. Det skal høstes erfaringer for å få til matskoler over hele fylket i kommende år.
Målgruppe: Skoleelever mellom 8-12 år
Tildelt beløp: kr 35.000

FM Finnmark

Prosjektet Mat og mattradisjoner skal gi barn og unge økt forståelse for lokale matressurser og utnyttelsen av disse, lære barn og unge gamle mattradisjoner, måter å videreforedle maten på, samt vekke kreativiteten til å lage nye produkter. Prosjektet skal servere sunn, næringsrik mat basert på lokale råvarer, på kurs og aktiviteter i regi av 4H Finnmark. I tillegg skal det serveres oppskåret frukt og grønnsaker som mellommåltid og snacks.
Målgruppe: Ungdom i aldersgruppa 10 – 16 år.  
Tildelt beløp: kr 70.000

FM Hedmark

4H Hedmark skal igangsette Matskoler for barn og ungdom i et tidsperspektiv på tre år. Det skal ut prøves 2 skoler i høstferien 2007. samt utprøves ulike modeller som kan legge grunnlag for planlegging og kursen videre i 2008 - 2009. 4H inviterer barn til å delta på 5 dagers "matskoler" som et ferietilbud. Målet er å gi barn kunnskap om mat, kost og fritidsaktiviteter. Flere skoler vil bli lagt opp som 4H entreprenørskapsprosjekt.
Målgruppe: Elever i alderen  8-12 år.
Tildelt beløp: kr 36.700

FM Hordaland

Videreføring og utvikling av prosjektet Grønt i skulen for skoleåret 2007/2008, med rendyrking av konseptet med næringsutvikling i samarbeidet mellom gard og skole. Prosjektet skal formidle kunnskap om økologisk lokalprodusert mat. Samarbeid med Bioforsk Vest, avdeling Ullensvang , hvor elevene får innsikt i laboratoriearbeid, samarbeid med naturen og bruk av insekter i økologisk plantevern.
Målgruppe: Barn og unge, barnehage, grunnskole, videregående og bønder.   
Tildelt beløp: kr 120.000

FM Møre og Romsdal

Videreføring av prosjektet Matglede og matmangfald i skulen. Prosjektet skal etablere sunne matvaner og skape gode matopplevelser, samt skape større interesse og kunnskap om verdien av lokal matproduksjon, trygg mat og tradisjonsmat".
Målgruppe: Skoleelever 1.-10. trinn      
Tildelt beløp: kr 120.000

FM Nordland

1. LofotenMat BA i nært samarbeid med Lofoten forsøksring skal i et 2-årig prosjekt sette fokus på og øke forbruket av sunn mat og sette lokal matkultur og tradisjonsmat inn i en sammenheng.
Målgruppe: Elever 8. og 9. trinn, barnehager og SFO.
Tildelt beløp: kr 50.000

2. Økoringen Nordre Nordland skal videreutvikle samarbeidet med økologiske gårder og kokkelinjer ved de videregående skolene i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.
Målgruppe: Skoleelever i grunnskolen + vdg. skole
Tildelt beløp: kr 62.000

3. Prosjektet 4H matskole i Nordland skal gjennomføres i skolenes høstferie 2007.
Målgruppe: 3Skoleelever 8-12 år.         
Tildelt beløp: kr 50.000

FM Oppland (sammen med FM Oslo og Akershus)

Asker kommune, Vågå kommune og Klones gård skal samarbeide om videreføring av prosjektet Ekte og Enkelt - en matpakke for grunnskolen , med mål og mening. Prosjektet skal skape en sunn og god matpakke til bruk i grunnskolen i Norge. Prosjektet skal synliggjøre grunnleggende verdier gjennom å kombinere mat, kunnskap og holdninger. Matpakkene skal ivareta ernæringsbehov, mattrivsel og gi kunnskap om matens opprinnelse. Det legges vekt på bruk av norske råvarer, sesongvarer og kvalitetsprodukter med en historie. Prosjektet vil synliggjøre og øke kvaliteten av yrkeshemmedes innsats i arbeidslivet gjennom at Klones gård skal utvikle og tilby et kompetanse- og opplæringstilbud for yrkeshemmede knyttet til produksjon av matpakkene.
Målgruppe: Elever ved lokale skoler, yrkeshemmede ved lokale vekstbedrifter og lokale produsenter.        
Tildelt beløp: kr 200.000 (100.000 til hvert fylke)

FM Oslo og Akershus (sammen med Oppland Fylke)

1. Asker kommune og Vågå kommune skal utvikle Asker Produkt som en videreføring av prosjektet Ekte og Enkelt" (se FM Oppland). Asker kommune, Vågå kommune og Klones gård skal samarbeide om videreføring av prosjektet Ekte og Enkelt - en matpakke for grunnskolen , med mål og mening. Prosjektet skal skape en sunn og god matpakke til bruk i grunnskolen i Norge. Prosjektet skal synliggjøre grunnleggende verdier gjennom å kombinere mat, kunnskap og holdninger. Lokalprodusert og økologisk mat vektlegges, og det er allerede inngått en avtale med en lokal gårdbruker i Asker. Produksjon av matpakker vil fortsatt skje i vekstbedriften Asker produkter som skal videreutvikle tilbudet om matpakker til grunnskolen.
Målgruppe: Elever ved lokale skoler, yrkeshemmede ved lokale vekstbedrifter og lokale produsenter.
Tildelt beløp: kr 200.000 (100.000 til hvert fylke)

2. Aurskog- Høland kommune skal videreføre prosjektet Sunn mat i skolen. Målgruppen skal utvides til også å  gjelde SFO og barnehager.
Målgruppe: Alle barn i barnehager og grunnskolen, inkl. SFO.
Tildelt beløp: kr 100.000

3. Ungt Entreprenørskap i Oslo skal videreføre prosjektet Grønt bord for å øke interessen og forbruket av frukt og grønt i skolen, samt stimulere til elevbedrifter som også jobber mot dette målet. Ungt entreprenørskap utviderer målgruppen fra ungdomsskolene til også å gjelde barnetrinnet samt metodene SMART og gründercamp.
Målgruppe: Elever fra 10 ungdomsskoler og 3 barneskoler. 
Tildelt beløp: kr 30.000

FM Telemark

Videreføring av økologiske skolelunsjene ved firmaet Roy Henning Skaug. Ytterligere 5 økologiske skolelunsjer skal gjennomføres i utvalgte barneskoler i Telemark, samt tilbud til skolene om undervisningsopplegg fra Naturvernforbundet om økologisk mat.
Målgruppe: Elever i 5 barneskoler.       
Tildelt beløp: kr 40.000

FM Troms

1. Tromsø og omegn forsøksring skal i samarbeid med gardbrukere gjennomføre prosjektet Lokalprodusert "knaskemat" og "spisegrønt" til skoler og skolekjøkken. Prosjektet er relatert til Inn på tunet-samarbeid mellom skolene og aktuelle gårdbrukere. Tromsøysund produsentsammenslutning er et voksende og viktig produksjonsmiljø for Tromsø by og promoterer bruken av lokale råvarer inn mot serveringsbransjen.
Målgruppe: Elever på to grunnskoler og barnehagebarn.
Tildelt beløp: kr 50.000

2. 4H matskole i Troms vil ta for seg hele kjeden fra "jord/vann til bord" og gi barna en praktisk retta innføring og bevissthet omkring resursene i nærmiljøet. Matskolen vil kjøres ulike steder i fylket og således gi kunnskap om sunn og lokalprodusert mat til barn og ungdom også utenom Tromsø by.
Målgruppe: Skoleelever 8-12 år (+10 unge 13-18 år) 
Tildelt beløp: kr 50.000

FM Nord-Trøndelag

1. Ernæringsprogrammet Sunt & Godt er et folkehelseprogram initiert av Folkehelsekomiteen i Nord-Trøndelag og har invitert alle kommuner og videregående skoler i Nord-Trøndelag til å delta i programmet. 5 kommuner og 3 videregående skoler skal gjennom ulike tiltak videreutvikle og forbedre sine tilbud om frukt og grønt til barn og unge. Eksempel på tiltak er kjøkkenhager, oppskåret frukt og grønnsaker, sunt kantinetilbud, undervisning, skolekjøkken og skolefrokost. Sunt&Godt skal videre initiere lavterskeltiltak overfor kommuner som ikke deltar i noe folkehelseprogram, slik at disse får erfaring med og motivasjon til å implementere kostholdstiltak. Blant annet skal det tilbys Frukt og grønt-dag ved alle skolene samt seminar om betydningen av frukt og grønt i barnehagen for 2 ansatte fra alle barnehagene i disse kommunene.
Målgruppe: Barn og ungdom f.o.m. barnehager t.o.m. vdg. skole.
Tildelt beløp: kr 100.000

2. Namdal økologiske skal gjennomføre lokale tiltak for å videreutvikle tilbudet av økologisk frukt og grønt til barn og unge i Namdalen. Produsentlaget skal samarbeide med Økomat Innherred og andre økologiske produsentlag i Trøndelag for å sikre leveransene av frukt til barn og unge i Namdalen. Produsentene i Namdalen skal gjennom ulike tiltak utvide kontakten mellom gård og skole. I tillegg vil de ta kontakt med barnehager og andre organisasjoner og prosjekter rettet mot barn og ungdom.
Målgruppe: Barn og unge i skoler og barnehager i 10 kommuner i Namdalen (minst 2 i hver kommune) og Namdal økologiske produsentlag.        
Tildelt beløp: kr 20.000

FM Sør-Trøndelag

4H Sør-Trøndelag skal videreføre prosjektet Naturliv - trivsel, kosthold og helse. Prosjektet skal øke fokus på sunn mat, frukt og grønt, et næringsrikt kosthold gjennom undervisning om hvor en kan finne næringsrike råvarer av god kvalitet; hvordan å tilrettelegge for å få til et økt forbruk av frukt og grønt i hverdagen, samt stimulere til matglede gjennom bruk av fargerik frukt og grønt og sosialt samvær. Elevene skal sette pris på naturen som spisskammers. Kvalitetsmat, ekte smaksopplevelser og matkultur blir også tema gjennom flere aktiviteter.
Målgruppe: Barn og unge 13-18 år
Tildelt beløp: kr 100.000

Foundation for Environmental Education (FEE) Norway

Foundation for Environmental Education (FEE) Norway har ca 400 enheter i Norge. Av disse finnes 21 skoler og 38 barnehager i Trondheim. FEE skal gi kurs og nettverkssamlinger hvor tema blir kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. FEE vil gi konkrete eksempler på tiltak som kan knyttes særlig opp mot sunt kosthold og økt fokus på økologisk mat, kompostering og økologisk dyrking med tanke på undervisning for barn og unge.
Målgruppe: Barn og unge i barnehager og skoler i Sør-Trøndelag. 
Tildelt beløp: kr 100.000

Skald Norge

Skald Norge skal i samarbeid mellom Kapp Næringshage, Innlandsbordet, Raufoss videregående skole og Vardal ungdomsskole videreutvikles som markedsføringskanal for skolemat mot ungdomskoleelever i Innlandet. Det skal fremmes gode matopplevelser til ulike målgrupper, og mat fra lokale produsenter skal bl.a. bidra. Mulighetene for å utvikle elevbedrifter som produksjonsenhet skal inkluderes i prosjektarbeidet. Konseptet skal bygge på et helhetlig system tilpasset unge forbrukere, slik at interessen for god sunn mat, ernæring og kosthold blir ”kult”. Bruk av internett og sms ved blant annet bestilling og kontroll av egen kostholdsplan skal inkluderes i prosjektet.
Målgruppe: Elever på Raufoss vdg og ungdomsskoler i Gjøvik-området   
Tildelt beløp: kr 100.000