Historisk arkiv

Mat: Mer sunn mat til barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen bevilger over 1,5 millioner kroner til 22 prosjekter som skal øke tilbudet av sunn og lokal mat til barn og unge over hele landet.

Mat: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen bevilger over 1,5 millioner kroner til 22 prosjekter som skal øke tilbudet av sunn og lokal mat til barn og unge over hele landet. Pengene går til 16 søkere, hvorav 11 er fylker.

- Barn og unge i dag vet for lite om hvordan maten blir til. Prosjektene skal lære dem litt om matkjeden og bidra til sunne matvaner. Det er også viktig at de blir mer oppmerksomme på lokale mattradisjoner, sier Riis-Johansen.

De 22 prosjektene er en del av Landbruks- og matdepartementets satsing på barn, unge og matglede. Satsingen inkluderer økt satsing på og utvidelse av tiltak som for eksempel Smakens uke og Verdens Brøddag.

- Målet er å gi barn kunnskap om mat, sunt kosthold og mosjon. Samtidig skal de ha det gøy. Læringen skal skje gjennom aktiv deltakelse, sier Riis-Johansen.

    

Mat: Gutt som smørrer matpakke. Foto: Astraea Antal, LMD
Mat: Gutt som smører matpakke. Foto: Astraea Antal, LMD

Stor satsing på 4Hs ”Matskoler”
Prioriteringene av sunn mat til barn- og unge-prosjektene har i år i større grad et 4H- og skolefokus, åtte av prosjektene er 4H-prosjekter, hvorav fem er rene ”Matskole”-prosjekter. 4Hs ”Matskole”-prosjekter er et ferietilbud for barn mellom 8-12 år. Målet er å gi barn kunnskap om mat, sunt kosthold og mosjon, samtidig som de har det gøy. Læringen skal skje på en aktiverende måte. Barna skal reise på gårdsbesøk og bedriftsbesøk for å lære mer om hvordan maten produseres. Deltakerne vil i løpet av matskolen ha økologisk mat som tema, og gis innsikt i økologiske dyrkings-metoder.

Barnehagemat, skolemat og økologisk
Det kom inn 34 prosjektsøknader til LMD for 2007. 22 av disse er tildelt midler. Prosjektsøknadene som er kommet inn via fylkesmennene er aktuelle prosjekter om økt tilbud av sunn mat, inkludert frukt og grønt til barn og unge. Barnehage- og skolemat står sentralt i dette arbeidet. Samarbeid med lokale produsenter og bruk av økologisk mat er også prioritert. Mandatet omfatter prosjekter og tiltak som allerede er i gang, og helt nye prosjekter som kan settes i gang fra skolestart høsten 2007. 

Mat og matglede
Fylkesmennene vil få en aktiv rolle som koordinator for videre utvikling av prosjektene. Formålet med prosjektene skal være å øke barn og unges forbruk av sunn, lokal og økologisk mat, samt å øke deres kunnskap om mat og matglede. 

Mat: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen bevilger over 1,5 millioner kroner til 22 prosjekter som skal øke tilbudet av sunn og lokal mat til barn og unge over hele landet.