Historisk arkiv

Næringsutvikling: Ferskvannsfisk på markedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Hva skal til for å få nisjeprodukter av ferskvannsfisk inn på markedet? Temaet tas opp til diskusjon på en nasjonal konferanse om oppdrett av ferskvannsfisk.

Næringsutvikling: Hva skal til for å få nisjeprodukter av ferskvannsfisk inn på markedet? Temaet tas opp til diskusjon på en nasjonal konferanse om oppdrett av ferskvannsfisk.

2000 arbeidsplasser
- Kun to prosent av innlandsfiksen tas av yreksfiskere. Her er det store ressurser ikke blir utnyttet. Vi snakker om minst 2000 nye arbeidsplasser i bygde-Norge. Vi må få frem hvilke muligheter som finnes og skape en bevissthet rundt dette, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Spesialprodukter
Fra volumproduksjon til spesialprodukter er en aktuell spørsmålsstilling innenfor landbruksrelaterte næringer, ikke minst innenfor næringen som arbeider med ferskvannsfisk. Konferansen Ferskvannsoppdrett 2007 tar opp praktiske utfordringer og muligheter ved fiske, videreforedling og salg. Miljøspørsmål knyttet til oppdrett av ferskvannsfisk står også på dagsorden.

Handlingsplan for innlandsfiske
Det er gode muligheter for å ta ut et betydelig, uutnyttet potesial i innlandsfiske som tilleggsnæring til landbruket. Landbruks- og matdepartementet har lagt frem en Handlingsplan for innlandsfiske. Det gjelder både som matressurs gjennom yrkesfiske og oppdrett, og som grunnlag for økte fiskeopplevelser knyttet til turisme og reiseliv.

Uutnyttete fiskeressurser
- Stortinget har vedtatt en landbrukspolitikk hvor innlandsfiske er noe av grunnlaget for å skape næringsutvikling, arbeidsplasser og inntektsmuligheter i distriktene. Handlingsplan skal sluse de ulike aktører og næringsinteresser inn i et konstruktivt samarbeid, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Norge har store ferskvannsressurser sammenliknet med andre europeiske land. Til sammen er det 440 000 innsjøer over 0,6 dekar, og 250 000 km elvestrekninger med en vannføring på over 1 m3/sekund. Det er beregnet at disse arealene kan gi en total fangst av innlandsfisk (inkluderer ikke anadrom laksefisk) i størrelsesorden 11 500 tonn årlig. Rundt 7000 tonn fanges årlig av fritidsfiskere, mens i underkant av to prosent (195 tonn) tas av yrkesfiskere.

Næringsutvikling: Konferansen Ferskvannsoppdrett 2007. Sted: Rica Hotel Gardermoen. Tid: 14.-15. mars 2007