Historisk arkiv

Planter: EU vil redusere bruk av plantevernmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Europaparlamentets Miljøkomite foreslår at EU skal redusere sin bruk av plantevernmidler med 25 prosent over de neste 5 årene og med 50 prosent de neste 10 årene. Norge har i flere år prioritert reduksjon i bruken av plantevernmidler.

Planter: Utkast til rammedirektiv for bærekraftig bruk av plantevernmidler har vært til behandling i Europaparlamentets Miljøkomite. Får komiteen det slik den ønsker, skal EUs bruk reduseres med 25 prosent over de neste 5 årene og med 50 prosent de neste 10 årene. Norge har i flere år prioritert reduksjon i bruken av plantevernmidler.  

Sprøyting ved bruk av fly forbys
EUs miljøkomite går videre inn for at sprøyting ved bruk av fly, forbys. Komiteen stemte over ca. 400 endringsforslag og den gikk lenger enn Kommisjonen i å foreslå strengere vilkår for å bruke pesticider (plantevernmidler) - og til selve bruken.

Direktivet skal nå til 1. plenumsbehandling i Parlamentet. Det ventes å skje i begynnelsen av september, melder matråd i Brussel, Harald Ribe. 

Norge tidlig ute
I Norge ble en egen Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmiddel  utarbeidet allerede i 1998 i samarbeid mellom staten, jordbrukets organisasjoner og Forbrukerrådet.

- Vi legger stor vekt på å redusere bruken av plantevernmidler og samtidig redusere risiko ved bruken av slike midler. Målet er å gjøre norsk landbruk mindre avhengig kjemiske plantevernmidler, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.  

Ved revidering i 2004 ble det konstatert en risikoreduksjon på minst 25 prosent. Handlingsplanen er senere revidert og gjelder nå for perioden 2004 - 2008. Det er en målsetting at risiko for helse- og miljøskader ved bruk av plantevernmidler skal reduseres med minst 50 prosent i perioden 1998 - 2008.  

Planter: Europaparlamentets Miljøkomite foreslår at EU skal redusere sin bruk av plantevernmidler med 25 prosent over de neste 5 årene og med 50 prosent de neste 10 årene. Norge har i flere år prioritert reduksjon i bruken av plantevernmidler.