Historisk arkiv

Skog: Tre- og skogforetak for sårbare samfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Om lag 1,6 milliarder mennesker verden over har skogen som sitt levebrød. En ny opplæringsstrategi fra FAO hjelper verdens fattige å omsette skogens ressurser – uten å felle trærne.

Skog: Om lag 1,6 milliarder mennesker verden over har skogen som sitt levebrød. En ny opplæringsstrategi fra FAO hjelper verdens fattige å omsette skogens ressurser – uten å felle trærne.

Ikke bare treverk
I følge FAO bruker 80 prosent av utviklingslandenens befolkning såkalte fornybare skogsressurser for å møte sine helse- og ernæringsmessige behov. Eksempler på fornybare skogsressurser er  frukt, nøtter, urter, gummi og fiber. Dette gir fattige familier verden over mat, næringsgrunnlag og inntekter.

FAO tror at slike fornybare skogsressurser kan utnyttes i enda høyere grad i bekjempelsen av sult og fattigdom, og mener en mer effektiv innhøsting, foredling til salg på lokale og utenlandske markeder kan hjelpe fattige småsamfunn til økt inntjening og bedre levevillkår. FAO starter nå et utviklingsprogram som skal bidra til økt utnyttelse av skogenes ressurser.

Bærekraftig bruk
Prosjektet hjelper fattige samfunn å starte, opprettholde og utvikle små foretak. Prosjektet skal bevisstgjøre sårbare skogssamfunn i fattige på bærekraftig bruk av skogenes ressurser og samtidig oppmuntre til bedre vedlikehold og vern av egen ressurstilgang.

Mer lokal kunnskap
Skogsamfunnene får gjennom CBED-prosjektene oppplæring i bruk av tilgjengelige ressurser i skogen. Gjennom en deltakende læreprosess granskes skogressurser, lokale og regionale markeder studeres og nye produkt-, produksjons- og markedsføringsmuligheter identifiseres.  Samtidig legges det gjennom prosjektene planer for bærekraftig bruk av skogressurser.

Gjennom tilskudd til FAOs utviklingsprogram for utvikling av tre- og skogsforetak (Community-based Tree and Forest Enterprise Development, CBED) bidrar Norge til en tydeligere kobling mellom fattigdomsbekjemping, håndtering av treressurser og programmer for økonomisk utvikling.

Skog: En ny opplæringsstrategi fra FAO hjelper verdens fattige å omsette skogens ressurser – uten å felle trærne.