Historisk arkiv

Næringsutvikling: 3 millioner til Norsk Elgsenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk bevilger 3 millioner kroner til Norsk Elgsenter i Våler, Hedmark som et nasjonalt utviklingssenter for elgen som utmarksressurs.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk bevilger 3 millioner kroner til Norsk Elgsenter i Våler, Hedmark som et nasjonalt utviklingssenter for elgen som utmarksressurs.

Bevilgningen er på 1 million kroner per år i tre år.

- Elgen er det største og mest inntektsbringende hjorteviltet i Norge. Likevel har vi manglet et samlende fagmiljø for elgen. Vi har ikke hatt en felles møteplass på nasjonalt nivå for forsknings-formidling, kursvirksomhet og egne utviklings-prosjekter innen elgforvaltningen. Med denne bevilgningen til Norsk Elgsenter får vi et nasjonalt forsknings- og utviklingssenter for elgen som utmarksressurs, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
 
    Næringsutvikling: Elg. Foto: Norsk Elgsenter
Næringsutvikling: Elgen gir store muligheter for næringsutvikling.
Foto: Norsk Elgsenter

Mat- og opplevelsesressurs
- Bevilgningen vil gjøre det mulig for senteret å ha en faglig ressurs på høgt nivå som kan knytte og koordinere markedsrettede, faglige aktiviteter til senteret. Dette vil omfatte prosjekter om elgen som mat- og opplevelsesressurs. Det vil skape inntekter til senteret og etter planen gjøre det økonomisk selvgående etter en innkjøringsperiode på 3-4 år, sier Lars Peder Brekk.

Muligheter for næringsutvikling
- Elgen gir store muligheter for næringsutvikling, poengterer Brekk. 

De siste 30 årene er den norske elgstammen seksdoblet og er nå på 120 000 - 130 000 dyr. Det ble i 2007/08 felt 36 600 elg i Norge. Dette ga rundt 4,8 millioner kilo elgkjøtt, til en førstehånds verdi på 336 millioner kroner. Dette tilsvarer ca. 70 prosent av verdien for alt stort hjortevilt.

- I tillegg kommer en stor verdiskaping knyttet til videreforedling av elgkjøttet, troféverdien, jakt- og hytteutleie o.a. Riktig forvaltet kan dette bli betydelige tilleggsnæringer i landbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Doble salget av opplevelsesprodukter
Den økte elgtettheten skaper muligheter for å satse mer på utmarksturisme knyttet til opplevelse av elg, elgsafari og lignende. En undersøkelse utført for Norges Skogeierforbund og Reiselivsbedriftenes Landsforening viser at det er mulig å doble salget av opplevelsesprodukter innen jakt til 600 mill. kroner samt tjenester i form av hytteutleie, guiding med mer til en total omsetningsverdi av 700 millioner kroner (tall i 2003 kroner).

Utmarksressurser
- Ved å støtte Norsk Elgsenter markerer landbruks- og matministeren seg som statsråd for det reelle utmarksdepartement, sier styreleder Eli Sætersmoen ved Norsk Elgsenter. - Dette vil gjøre det mulig å satse på elgen som en mat- og opplevelsesressurs og gi muligheter for opplæring innen utmarksturisme samt forvaltningsrettede FoU-aktiviteter. Dette vil igjen sikre private midler og på sikt gjøre Norsk Elgsenter økonomisk bærekraftig, framholder Sætersmoen.

Norsk Elgsenter
Norsk Elgsenter er etablert på Gravberget gård i Våler kommune. Bak senteret står blant annet Borregaard Skoger, Våler kommune, Hedmark Fylkeskommune, samt kommunale og private interessenter. Satsingsområder er jaktopplevelser, kunnskapsbygging for jegere og viltforvaltere, - og matopplevelser knyttet til vilt og natur. Senteret disponerer:

  • Hotell med 62 sengeplasser 
  • To konferansesaler
  • 2500 m2 bygningsmasse
  • Eget slakteri, fryserom, verksted og maskinpark
  • 200 000 da skogsareal, 200 km skogsbilvei samt hegn for elg og feltstasjon for elgforsøk
  • Daglig leder og 8 deltidsansatte.

Næringsutvikling: Norsk Elgsenter. Foto: Norsk Elgsenter
Norsk Elgsenter. Foto: Norsk Elgsenter

Mange samarbeidspartnere
Norsk Elgsenter er støttet av en rekke nasjonale og regionale institusjoner og utviklingsmiljøer, som ser behovet for et slikt senter. Dette er institusjoner som helt eller delvis vil benytte seg av, samarbeide med eller kjøpe senterets tjenester. Det gjelder blant annet Direktoratet for naturforvaltning (DN),  Norsk Institutt for naturforskning (NINA),  Norges Naturvernforbund og Hedmark Natuvernforbund, Veterinærinstituttet, UMB-ÅS, Borregård Skoger A/S, Glommen Skogeierforening, Norsk Skogbruksmuseum,  Norsk Kulturarv, Hedmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Hedmark, Høyskolene i Hedmark og Akershus og Hedmark Jeger og Fiskeforening.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk bevilger 3 millioner kroner til Norsk Elgsenter i Våler, Hedmark som et nasjonalt utviklingssenter for elgen som utmarksressurs.