Historisk arkiv

Jakt og fiske for 3,6 milliarder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Innen jakt og fiske med tilleggstjenester ble det i 2009 omsatt for 3,6 milliarder kroner i Norge. Potensialet er vurdert til å være 5,9 milliarder kroner innen 2020.

Innen jakt og fiske med tilleggstjenester ble det i 2009 omsatt for 3,6 milliarder kroner i Norge. Potensialet er vurdert til å være 5,9 milliarder kroner innen 2020.

Dette viser beregninger Norges Skogeierforbund har utført på oppdrag fra Landsbruks- og matdepartementet i forbindelse med arbeidet med ny melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken. I forhold til sammenliknbare beregninger som ble gjort i 2003 har markedet innen jakt og fiske økt med 17 prosent, fra 3,070 milliarder kroner i 2003 til 3,589 milliarder kroner i 2009.

- Oppgavene over omsetning av jakt og fiske i Norge bekrefter hvor viktige disse næringene er for verdiskaping på bygdene, og dermed også for sysselsetting og bosetting, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Nyskaping og næringsutvikling med grunnlag i lokale naturressurser vil være et hovedtema i den kommende meldingen til Stortinget. Her ligger det store muligheter, spesielt ved å utvikle produkter som gir folk opplevelser. Dette er et betalingsvillig marked som gir grunnlag for å utvikle bedrifter med god økonomi, sier Brekk.

    
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på jakt
- Oppgavene over omsetning av jakt og fiske i Norge bekrefter hvor viktige disse næringene er for verdiskaping på bygdene, og dermed også for sysselsetting og bosetting, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD 

Større enn tømmermarkedet
- Disse nye tallene viser at jakt, fiske og friluftsliv er et stort, - og ikke minst økende marked. Til sammenlikning er førstehåndsverdien av tømmeret som blir hogd i norske skoger ca 3 milliarder kroner pr år. Jakt og fiske med tilleggstjenster utgjør altså et større marked enn tømmermarkedet, sier landbruks- og matministeren.

- I tilllegg kommer utstyrsmarkedet for sport- og fritidsbransjen, som ikke er med i disse tallene, og utgjør betydelige verdier. Det bør være et mål at mer av denne omsetningen også kan foregå i tilkytning til og som del av lokale tjenestetilbud, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Tilgang for allmennheten
- Samtidig er jeg opptatt av at disse aktivitetene er viktige kulturbærere og kilder til rekreasjon og gode opplevelser for en stor del av befolkningen. Jeg er derfor opptatt av at en videre satsing på økt verdiskaping innen salg av jakt og fiske kombineres med fortsatt god tilgang for allmennheten til disse gode. Samlet sett mener jeg grunneiersiden her i landet har vært flinke til å finne denne balansen, og det bør det være grunnlag for å videreføre – også innenfor økt tilretteleggingsgrad og vekst i omsetning, sier Brekk.

Sammenliknbare tall fra 2003
I 2004 publiserte Reiselivsbedriftenes Landsforening og Norges Skogeierforbund en rapport som presenterte estimater for omsetning av storviltjakt, småviltjakt, laksefiske og innlandsfiske. På oppdrag fra departementet har Skogeierforbundet beregnet samlet omsetning av jakt og fiske i 2009. Utgangspunktet for nye talldata er blant annet antall utøvere, forbruksmønstre og prisnivå. Der talldata har manglet er det gjort kvalifiserte anslag. Skogeierforbundet viser til at beregningene naturlig nok er heftet med en del usikkerhet, men understreker at de er nøkterne.

Sammenlignet med tallene i rapporten fra 2004 har det vært en klar vekst i omsetningen av jakt og fiske - fra 3,070 millioner kr i 2003 til 3,589 millioner kroner i 2009, altså en vekst på 17 prosent.

Anslått omsetning og potensial i mill.kr. Omsetning 2003 Omsetning 2009 Potensial 2020
Jakt
Småvilt
Storvilt
Tilleggstjenester

75
195
560


44
214
840


60
508
1.260

Innlandsfiske
Fiskekort
Tilleggstjenester


260
635


335
1.025

513
1.582
Laksefiske
Fiskekort
Tilleggstjenester

400
945

382
749

573
1.381
SUM 3.070 3.589 5.877

 

Stabilt antall jegere og fiskere i Norge
Antallet jegere og fiskere i Norge ser ut til å holde seg relativt stabilt, men en trend er at den enkelte bruker stadig mer ressurser på å utøve sine hobbyer. Dette er ikke overraskende, og kan forklares med en generelt sterk kjøpekraftsvekst i det norske samfunnet de siste ti årene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at husholdningene som følge av dette bruker stadig mer penger på kultur og fritid.

Tilbakegang for laks og småvilt
Laksefiske har hatt store utfordringer knyttet til utviklingen i bestanden de siste årene, og tallene for omsetning viser også en nedgang fra 2003 til 2009. Men rapporten understreker at en bedret situasjon for villaksen kan gi betydelig økonomisk vekst innenfor fisketurisme i laksevassdrag. Innen salg av småviltjakt fører særlig reduksjonen i rypebestandene til redusert omsetning for denne type jakt. Skogeierforbundet viser til at en negativ utvikling i både vilt- og fiskebestander gir umiddelbar effekt for etterspørsel, og dermed også for omsetning og lokal verdiskaping. Problemene for rypebestanden og utfordringene for villaksen illustrerer hvor viktig god ressursforvaltning er for kommersiell suksess og videre utvikling i sektoren.       

Vekst for innlandsfisk og hjortevilt
Tallene for innlandsfisk viser en betydelig vekst innen salg av fiskekort og tilleggstjenester. De siste årene er det utviklet en del nye produkter med høy foredlingsgrad basert på innlandsfiske som drar i positiv retning. Disse produktene tiltrekker seg primært nye grupper av utenlandske kjøpere. Innlandsfiske er generelt inne i en spennende og positiv utvikling. Man har her det høyeste antallet utøvere og dermed det største markedet. I praksis er det heller ikke knapphet på resurser i dag. Skogeierforbundet tror derfor det er mye å gå på når det gjelder mulighetene for å øke døgnforbruket pr fisker. For tiden gjennomfører Landbruks- og matprogrammet det 5-årige Utviklingsprogram for innlandsfiske. Her settes det av 20 millioner kroner til mange prosjekter rundt om i landet for å bidra til å utvikle inntil 150 produkter med tilrettelagt innlandsfiske. Satsingen er inne i sitt tredje år og har så langt gitt gode resultater.      
 
Utviklingen er også positiv innen salg av hjorteviltjakt. Blant annet gir den kraftige veksten i antall felte hjort betydelige utslag i tallene. I 2003 ble det felt 24.550 hjort. Dette hadde økt til 37.000 dyr i 2009. Undersøkelser i regi av Norsk institutt for naturforskning viser at jegerne bruker betydelig mer penger på sin hobby nå enn for 10 år siden, og dette er med på å løfte omsetningen av jakt. Skogeierforbundet har stor tro på en betydelig vekst også fremover. I den forbindelse er det behov for å arbeide mer systematisk for å utvikle flere tilrettelagte jaktprodukter med høy foredlingsgrad.

Forskningsbaserte data
Beregningene som ligger til grunn for denne undersøkelsen bygger på forskningsbaserte data fra Norsk institutt for naturforskning, statistikk fra Statistisk sentralbyrå og kunnskap fra ulike undersøkelser om jegeres og fiskeres forbruksvaner med mer. Skogeierforbundet mener anslagene for omsetning innenfor de ulike næringene er nøkterne.

Forsidefoto: Fiskesluker. Foto: LMD.