Historisk arkiv

Landbruk og mat: Samråd i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk og mat: Tirsdag 2. mars var det samråd for de tre nordligste fylkene i Tromsø, om regjeringens Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, og engasjementet var stort.

Landbruk og mat: Tirsdag 2. mars var det samråd for de tre nordligste fylkene i Tromsø, om regjeringens Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, og engasjementet var stort. 

- Hva ville du gjort hvis du satt i min stol? - Hvordan ville du prioritert? spurte landbruks- og matministeren.

Han fikk svar gjennom en 40-talls innlegg, der fellesnevneren var stor tro på muligheter og framtid for landbruket i nord, -arktisk landbruk. Samtidig var mange bekymret for økonomien, lønnsomheten og dermed rekrutteringen av de som skal drive næringen videre. Maren Herikstad fra Nordland 4H representerte nettopp denne gruppa og syntest hun hadde en meningsfylt og flott jobb som landbruksavløser. Men mange av vennene hennes undret seg over at noe så gammelmodig som landbruk kunne være noe for unge mennesker.

Nordnorske melkebønder er optimistiske
Tine Meieriet Nord var en av flere som mente det var viktig at regjeringen koplet det nordnorske landbruket nært opp til nordområdestrategiene. Gjennom aksjonen Melk i Framtida er det dokumentert at vel 800 nordnorske melkeprodusenter har investeringsplaner. De nordnorske melkebøndene er de mest optimistiske i landet.

Arktiske Delikatesser
Siss Heidi Hansen fortalte om sin tilbakeflytting til Rolvsøy i Finnmark og etablering av eget firma: Arktiske Delikatesser, med produksjon av honning og ulike produkter laget av urter og bær. Hun har fått god respons på det hun lager. Hennes største utfordring nå for å utvikle bedriften videre er manglende barnehageplass.

Attraktivt for ungdommen
- Hansens situasjon viser hvor innvevd landbruket er med resten av samfunnet. Det er derfor viktig at kommuner og andre engasjerer seg i næringen, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han påpekte at inntektene i landbruket har økt de siste årene, og skal økes videre. - Samtidig er det viktig å ikke glemme at bonden er sjølstendig næringsdrivende med ansvar for egen drift, sa Brekk, som ikke hadde noe tro på at en kan legge lokk på endringer og utvikling. – Landbruket må framstå som en moderne næring som det er attraktivt for ungdommen å gå inn i, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Sagt i Troms
- Geita er landskapspleiens Rollce Royce
- Det er Golfstrømmen og gardkjerringene som er viktigst for det nordnorske landbruket.

Til Brekk som spurte hva folk ville ha gjort hvis de hadde sittet i hans i stol:
- Da hadde jeg vært mye mer rynkat i skallen!

Landbruk og mat: Tirsdag 2. mars var det samråd for de tre nordligste fylkene i Tromsø, og engasjementet var stort.