Historisk arkiv

Innenlands fiskeoppdrett en vekstnæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Aketun fisk har fått konsesjon til å drive oppdrett av 330 tonn røye i Fyresvatn, og er dermed den første i Norge som får tillatelse til å drive merdbasert oppdrett i ferskvann. - Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i Bygde-Norge dersom forholdene legges til rette for dette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Aketun fisk har fått konsesjon til å drive oppdrett av 330 tonn med i Fyresvatn, og er dermed den første i Norge som får tillatelse til å drive merdbasert oppdrett i ferskvann. - Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i Bygde-Norge dersom forholdene legges til rette for dette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matdepartementet har etablert dialog med Fiskeri- og kystdepartementet der siktemålet er å se nærmere på om det er unødige hindringer i dagens regelverk for en levedyktig miljømessig forsvarlig næring. Innlands fiskeoppdrett har foreløpig et begrenset omfang her i landet med en årsproduksjon på ca. 650 tonn fisk fordelt på 20 foretak som produserer mer enn 10 tonn årlig.

- Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i Bygde-Norge dersom forholdene legges til rette for dette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - I arbeidet med å utvikle næringen ønsker jeg en dialog med havbrukssektoren slik at vi kan trekke på det beste fra to verdener. Fra oppdrettsiden kan vi lære om å skaffe kapital, tenke nytt og utvikle markedsarbeid. I motsetning til i havbruksnæringen vil jeg slå et slag for småkapitalen og lokalt eierskap til oppdrettsanlegg i innlandet. Det vil være positivt for tilknytningen og kontakten mellom lokalsamfunn og næringsinteresser, sier Brekk.

Det kan være ærlig aktuelt å satse på røye.

Røye har flere fortrinn som gjør det aktuelt å satse på den:

  • Den tåler veldig høye tettheter
  • Den er veldig lite syk i forhold til andre arter
  • Fisken har svært god smak og verdsettes høyt av kokker og forbrukere

- Skal vi lykkes må næringen rettes mot andre markeder enn det som havbruksnæringen pr. i dag betjener med laks og ørret. Produktene fra innlandsoppdrett må finne godt betalte nisjer i markedet som kan gi grunnlag for en mer kostnadskrevende produksjon i innlandsoppdrett enn i dagens havbruk. Gjennom samarbeid mellom blå og grønn sektor håper jeg vi skal klare å skape et oppdrettseventyr i innlandet gjennom bærekraftig produksjon av et førsteklasses fiskeprodukt – fortrinnsvis røye. Jeg og regjeringa vil i tiden fremover vurdere hvilke grep som bør gjøres for å stimulere til en slik utvikling, sier landbruks- og matminister Brekk.