Historisk arkiv

Økt bruk av tre i landbruksbygg i Østfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tradisjonelt har landbruksbygg i Østfold, som ellers i landet, i hovedsak vært bygd i stål- og betongløsninger. Nå jobbes det med å få til et undervisningsbygg i tre på Kalnes videregående skole og i Eidsberg bygges det to kyllinghus i tre.

Et fylkesseminar om mulighetene ved å bygge landbruksbygg i tre er under planlegging og skal arrangeres i Eidsberg i juni 2013.

Stort potensiale i skogressurser
I de norske skogene er det et ressursgrunnlag som gjør det mulig å øke uttaket av tømmer vesentlig. De siste 100 årene er den årlige tilveksten i norske skoger fordoblet, mens den årlige hogsten har vært tilnærmet uforandret. Med miljømessig forsvarlig hogst har vi et stort potensial for å benytte ressursene til bærekraftige bygg.

Miljøvennlig materiale
Landbruks- og matdepartmentet vil fremme bruk av tre som bygningsmateriale. Tre er et fornybart råstoff til bygningsmateriale og til produksjon av energi til bygg. Det krever mindre energi ved framstilling enn de fleste andre materialer. Produkter av trevirke lagrer karbon gjennom hele sin levetid og det kan brukes som miljøvennlig energi ved drift og etter endt bruk i bygg.

Landbruksbygg i massivtre.
Landbruksbygg i massivtre. Arkitekt: Fjøssystemer AS (Foto: Fjøssystemer AS)