Historisk arkiv

Prioriterer skogkultur og bioenergi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Økt satsing på bioenergi - Mer til skogkultur og skogplanting. - Styrker arbeidet mot fugleinfluensa. Dette er hovedpunkter i Landbruks- og matdepartementets forslag til endringer i statsbudsjettet for 2006.

Kontaktperson:

Seniorrådgiver Ståle Norang.
tlf.: 22 24 91 54 mob.: 41 43 80 11

Landbruks- og matdepartementets budsjettforslag for 2006 - St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006)

Prioriterer skogkultur og bioenergi

  • Økt satsing på bioenergi
  • Mer til skogkultur og skogplanting.
  • Styrker arbeidet mot fugleinfluensa.

Dette er hovedpunkter i Landbruks- og matdepartementets forslag til endringer i statsbudsjettet for 2006.

- Det ligger store muligheter i skog- og utmarksressursene. De kan gi vesentlige bidrag til verdiskaping og velferd for befolkningen, ikke minst i distriktene. Det er derfor viktig å legge til rette for økt næringsaktivitet på dette området. Satsingen på bioenergi er viktig både for skognæringen, kulturlandskapet og miljøet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Bevilgningen til disse formålene er derfor økt med 4 mill. kroner

For å stimulere aktiviteten økes bevilgningen til nærings- og miljøtiltak i skogbruket med 11 mill. kroner. - Regjeringen mener at staten har et medansvar for å sikre den langsiktige ressursoppbyggingen og vil åpne for at midlene kan benyttes også til skogplanting. Vi legger opp til å videreutvikle en aktiv og målrettet politikk for skogbruk, og vil komme nærmere tilbake til dette i statsbudsjettet for 2007, sier Riis-Johansen.

Fugleinfluensa
Spredning av fugleinfluensa i asiatiske land og til Europa gir vesentlig merarbeid for Mattilsynet. Det iverksettes økt overvåking og arbeidet med beredskapsplaner og informasjon styrkes vesentlig.

For å sette Mattilsynet i stand til å møte den krevende situasjonen på en best mulig måte, foreslås en tilleggsbevilgning på 5 mill. kroner.

Bioforsk
Bioforsk blir etablert som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter fra 1. januar 2006. Instituttet skal videreføre den forsknings- og utviklingsvirksomheten som til nå er drevet av Jordforsk, NORSØK og Planteforsk. Bioforsk blir et stort institutt i norsk målestokk med omtrent 450 årsverk.

Den desentraliserte strukturen i Planteforsk vil bli opprettholdt gjennom etableringen. Instituttet organiseres med regionale sentre i Nord-Norge, Midt-Norge, Vest-Norge og Øst-Norge i tillegg til nasjonale sentre for plantehelse og plantevern (Ås), jord- og miljøforskning (Ås og Pasvik) og økologisk produksjon (Tingvoll).