Historisk arkiv

Midler til prosjekt knyttet til bosetting i distriktene - 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Brev

Likelydende brev til:

Sel kommune, Botten Hansens gate 9, 2670  OTTA
Vest-Telemarkrådet, 3850  KVITESEID
Norddal kommune, 6210  VALLDAL
Leka kommune, 7994  LEKA

 

 

 

 

Deres ref

Vår ref

Dato

 

200601706/KVO

24.11.2006

 

Midler til prosjekt knyttet til bosetting i distriktene

Landbruks- og matdepartementet har i dag fordelt kr. 800.000,- som skal stimulere til bosetting i kommuner eller regioner hvor det er et klart behov for å styrke bosettingen. Det er lagt vekt på nytenking og at erfaringene og resultatene fra de utvalgte prosjektene også kan være av interesse for andre kommuner eller regioner. Det er gitt tilskudd til Sel kommune, Vest-Telemarkrådet, Norddal kommune og Leka kommune. 

I statsbudsjettet for 2006 ble det under kap. 1149 post 50 (sentrale BU-midler) satt av kr 800.000,- til aktiviteter og utredninger innenfor eiendoms- og bosettingspolitikken. Beløpet skulle brukes for å stimulere til et større mangfold av gode bosettingstiltak i kommuner eller regioner som sliter med å opprettholde bosettingen. 

I brev datert 9. juni 2006 ble fylkesmennene bedt om sende inn forslag til prosjekter som hadde behov for et tilskudd for å komme videre i planlegging eller realisering.

Det kom inn mange gode forslag; til sammen 23 forslag fra 13 fylker.  

Departementet har valgt ut fire prosjekter som får tilskudd i høst. Ved utvelgelsen av prosjekter har departementet bl.a. lagt vekt på at det skal være et klart behov for å styrke bosettingen i området det gjelder, at det tenkes nytt og at prosjektet også kan ha interesse for andre kommuner eller regioner. Det er også lagt vekt på at tilskuddene blir gitt med en viss geografisk spredning, at prosjektene har et nøkternt budsjett og god styring. På dette grunnlag har departementet i dag bestemt å gi følgende tilskudd:  

Sel kommune - kr. 100.000,-.
Sel kommune startet for vel ett år siden prosjektet ”Heidal 2010”. Dette er et bredt anlagt bygdeutviklingsprosjekt der visjonen er at en gjennom et offensivt landbruk, vekst i reiseliv, tradisjonshåndverk og tjenesteyting skal sikre stabilisering av folketallet i bygda innen 2010.  

Vest-Telemarkrådet - kr. 300.000,-.
Vest-Telemarkrådet er en sammenslutning av sju kommuner i Vest-Telemark som   gjennom prosjektet ”Vi snur vinden – fleire folk til Vest-Telemark” iverksetter et aktivt og oppsøkende arbeid for å rekruttere folk og næringsvirksomhet til regionen. Arbeidet skal fokusere på positive faktorer knyttet til regionen som for eksempel bygdeliv med kultur og tradisjon, trivelig bomiljø, trygge oppvekstvilkår og interessante arbeidsplasser.  

Norddal kommune - kr. 100.000,-.
Norddal kommune har hvert år ca. 650 gjestearbeidere som i hovedsak plukker bær og frukt. Samtidig er det hvert år nedgang i folketallet. Kommunen ønsker å vurdere tiltak som gjør det aktuelt for noen av gjestearbeiderene å bosette seg der og vil starte opp et kartleggingsarbeid.  

Leka kommune - kr. 300.000-.
Leka kommune har gjennom å arrangere Lekakonferansen i februar 2006 lagt et godt grunnlag for å engasjere kommunens innbyggere i arbeidet med å snu den negative befolkningsutviklingen i kommunen. Ungdommen var aktiv i forbindelse med planlegging og gjennomføring av konferansen, og kommunen ønsker å følge opp dette engasjementet. Norsk senter for bygdeforskning peker i en oppsummering av konferansen på fem satsingsområder som skal følges opp gjennom opprettelse av en treårig prosjektstilling.  

Tilskuddene utbetales av departementet på grunnlag av utbetalingsanmodning som bes sendt departementet innen 10. desember 2006. 

Departementet ønsker å bli orientert om fremdriften av prosjektene, og tar sikte på å arrangere et møte til våren bl.a. med dem som denne høsten tildeles prosjektmidler.  

Rapportering om bruken av midlene og revisorbekreftet regnskap oversendes departementet når prosjektet er avsluttet. Departementet forutsetter at de erfaringene som oppnås kan stilles til rådighet for andre.     

Gjenpart av dette brevet sendes til alle fylkesmenn til orientering. 

 

Med hilsen 

Ellen Hambro
ekspedisjonssjef

                                                                                          Inger Grette
                                                                                          avdelingsdirektør

 

Kopi:

Alle fylkesmenn