Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 24 til Stortingets spørretime 14.02.07

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representant Line Henriette Holten Hjemdal

Spørsmål fra representanten

Fra representanten Line Henriette Holten Hjemdal til landbruks- og matministeren: 
"Jordbruket står for 9 pst. av klimagassutslippene i Norge. Klimagassen metan fra husdyrgjødsel er en del av dette. Dette er en utslippskilde som kan brukes i energiproduksjon gjennom biogassanlegg. Særlig ved større gårder og i samarbeid med avfallssektoren for øvrig, kan slike anlegg bidra til både økt kraft- og varmeproduksjon, reduserte klimautslipp og bedre kvalitet på gjødselen.
Hva gjør statsråden for å stimulere til biogassanlegg ved gårdene i Norge?"

President,

Biogass, blant annet fra husdyrgjødsel, er som representant Holten Hjemdal påpeker, en høyverdig energiform som kan utnyttes til produksjon av strøm, drivstoff og varme. Uttak av energien i husdyrgjødselen kan også øke gjødslingsverdien av restproduktet (kompostert gjødsel). Biogassanlegg vil også forhindre tap av metan fra lagring og håndtering av husdyrgjødsla, og vil dermed være ett viktig bidrag til å redusere klimagassutslippene fra landbruket. Samtidig løser vi et avfallsproblem. Slik jeg ser det, er derfor utnyttelse av husdyrgjødsel til energiformål både fornuftig og fremtidsrettet.

Statens forurensningstilsyn har vurdert biogassanlegg til å være et samfunnsøkonomisk lønnsomt tiltak i sin tiltaksanalyse for å redusere klimagassutslipp. Denne konklusjonen avhenger av at man i tillegg til husdyrgjødsel blander inn matavfall. Husdyrgjødsel alene innholder for lite energi for å gjøre en slik investering lønnsom. Dette innebærer et behov for nært samarbeid mellom landbruket og avfallsektoren. Dette er et samarbeid som vi er i ferd med å etablere nå.

Gårdsbiogassanlegg er utbredt i mange land, bl.a. innenfor EU. I Norge er det fortsatt et stort uutnyttet potensial for produksjon av biogass fra husdyrgjødsel. Jeg er derfor i første omgang opptatt av å legge til rette for etablering av pilotanlegg for biogass i Norge. Landbruks- og matdepartementets bioenergiprogram er et virkemiddel i denne sammenheng, og gjennom programmet er det allerede gitt støtte til noen biogassprosjekter. Det er viktig å bygge videre på kunnskap og erfaring i andre land og tilpasse dette til norske forhold. I den sammenheng vil regjeringen også vurdere rammebetingelsene for slike anlegg i tiden framover, og se på hva som er nødvendig for å sikre at samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter blir realisert.