Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr 24 i Stortingets spørretime 09.11.2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Svein Flåtten (H)

Spørsmål

Landbruksnæringen etterspør hele tiden tiltak for forbedret lønnsomhet. En økning av konsesjonsgrensen for kyllingproduksjon fra 125 000 til 135 000 ville gitt produsentene en forbedret og mer effektiv utnyttelse av investeringer og sterkt for-bedret lønnsomhet. Samtidig vet en det er sterk etterspørsel etter og nærmest mangel på kylling enkelte steder i markedet.

Hvorfor vurderer ikke statsråden i en slik situasjon en økning av konsesjonsgrensen?

President,

Formålet med reguleringen av norsk svine- og fjørfeproduksjon gjennom husdyrkonsesjon, er å hindre at denne produksjonen blir konsentrert på store industrialiserte enheter. En slik utvikling vil ikke være i samsvar med den familiebruksstruktur vi har som mål for landbruket i Norge. Husdyr-konsesjonsreguleringen bidrar til at produksjonen spres på flere driftsenheter, og er ikke et virkemiddel i balanseringen av det norske markedet for svine- og fjørfepro¬dukter.

Jeg vil i denne sammen¬heng vise til at alle jordbruks¬foretak som ønsker det kan starte opp produk¬sjon med svin og fjørfe opp til grensen for konsesjonsfri drift, som for kylling er 120 000 dyr per år.
Eventuelle situasjoner med under¬skudd av svin eller fjørfe bør derfor i samsvar med formålet for husdyrkon¬sesjon, føre til en spredning av produksjonen til nye jordbruksforetak, og ikke lede til en ytterligere utbygging på de bruk som allerede er kommet opp i konsesjonstaket. Underskudd av norsk vare kan eventuelt også dekkes opp ved at jordbruksforetak som i dag ikke nytter sin konse¬sjonsgrense fullt ut, utvider sin drift. Når det gjelder effektivisering, vil jeg for øvrig understreke at hver enkelt svine- og fjørfeprodusent innenfor rammen av sin konsesjons¬rettighet fritt kan rasjona¬lisere sin drift.

Jeg vil også, President, understreke at dersom vi skulle vurdere å endre grensene for konsesjonsfri drift, så måtte vi gjennomføre en langt mer grundig og omfattende vurdering enn bare å basere oss på løpende endringer i pro¬duk¬sjon og forbruk av svine- og fjørfeprodukter. Det som da måtte være et hoved¬element, var en vurdering av framtidig struktur innen kraftfôrbasert husdyrhold i norsk jordbruk.

Så President, ut fra momentene jeg her har nevnt, finner jeg imidlertid ikke grunnlag for å endre grensen for konsesjonsfri drift av kylling.