Historisk arkiv

Tale: Markering av etableringen av Finnmarkseiendommen 30.06.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Tale: Markering av etableringen av Finnmarkseiendommen

Innledning

Stortingsrepresentanter
Statsråder
Sametingspresident
Fylkesordfører
Øvrige gjester

Jeg vil innledningsvis få overbringe en hilsen og gratulasjon fra landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen som dessverre ikke har anledning til å være tilstede her i dag. Han deltar på ministersamlingen om WTO-forhandlingene i Geneve og han beklager sterkt at han derfor ikke har anledning til å være her på denne historiske dagen for Finnmark.

Seremonien tidligere i dag og denne festmiddagen er kommet i stand for å markere etableringen av et helt nytt system, med Finnmarkseiendommen som den nye eieren og forvalteren av grunn og ressurser i Finnmark. Dette er selvsagt en festens dag. Samtidig er det litt vemodig for Landbruks- og matdepartementet. For dette markerer også avslutningen av det forvaltningssystem som vi har hatt ansvaret for gjennom mange år.

Stor forandring i forvaltningsregime
Sett fra vårt ståsted innebærer den nye ordningen selvfølgelig en stor forandring. Finnmarks befolkning skal nå selv forvalte eiendommer og ressurser gjennom styret i Finnmarkseiendommen, og staten skal ikke lenger være grunneier. Statskog vil ikke lenger ha noen aktivitet i Finnmark og landbruks og matdepartementet vil ikke lenger ha noen særskilte oppgaver knytta til Finnmark fylke utover det vi normalt har i landets ulike fylker. I hvor stor grad Finnmarksbefolkning vil merke endringene i hverdagen gjenstår å se, men det er selvfølgelig vårt ønske at Finnmarkseiendommens forvaltning vil bli til beste for alle finnmarkinger og for samfunnet som helhet.

Historien
Forvaltningsordningen frem til i dag baserer seg på jordsalgsloven fra 1965 og har altså virket i ca. 40 år. Men som kjent har ordningen en forhistorie, og selve ordningen med staten som grunneier og med ulike jordsalgslover, har vart i ca. 230 år. Det er derfor en svært lang tradisjon og et langvarig styresett som nå opphører. Helt siden Landbruksdepartementet ble etablert i 1900 har forvaltningen av de statlige eierinteressene i Finmark ligget under vårt ansvarsområde.

Når vi ser tilbake, må dette området - med et understatement - kunne sies å ha vært i en nokså spesiell situasjon de siste 25 år. Etter at Samerettsutvalget ble oppnevnt i 1980 har vi hatt omfattende utredning av rettigheter og forvaltningssystem ved Samerettsutvalget og lovbehandling i regjering og Storting, samtidig som det gamle systemet har vært i full drift.

Den lange perioden med utredninger og til dels heftige diskusjoner påvirket selvfølgelig arbeidssituasjonen og dagliglivet til de som har hatt verv i jordsalgsstyret og de som har jobbet ved jordsalgskontoret og i Statskogs administrasjon i Finnmark. Mange av dem har kjent trykket på kroppen i mange år. Da Finnmarksloven ble vedtatt i 2005, var nok lettelsen stor i Statskog og jordsalgssystemet. Man fikk endelig en avklaring og visshet for hvilken ordning som skal gjelde i fremtiden.

Både jordsalgsstyret og Statskogs styre og administrasjon var tidlig ute med å si at en ville gjøre det en kunne for at overgangen mellom nytt og gammelt regime skulle bli så smidig som mulig. Statskogs ansatte har stilt opp for både gammel og ny eier i overgangsperioden og jeg mener at de skal ha honnør og takk for dette og at dette har vært et viktig bidrag til en vellykket overgang. Landbruks- og matdepartementet takket jordsalgsstyret og Statskogs ansatte for denne innsatsen ved en middag i går kveld.

Det at Statskogs ansatte med sin spesielle erfaring og kompetanse følger med over i den nye virksomheten, er en av flere viktige faktorer som vil bidra til at Finnmarkseiendommen lykkes med sin forvaltning fremover.

Finnmark framover
Utfordringene for Finnmark fylke framover er store.

Finnmark er et stort fylke, med små sentra, spredt bosetting, store utfordringer knyttet til næringsutvikling og verdiskaping og en flerkulturell befolkning. Primærnæringenes betydning - som jo er et viktig anliggende for regjeringen og for meg og vårt departement- er redusert gjennom de siste årene.

Samtidig er det grunn til optimisme. Nord-områdene er omfattet med stor interesse fra flere hold. Gass- og oljeutvinning i nord, kystens verdier, samarbeidet mot våre naboer i øst, de store naturressursene i innlandet, reiselivsmulighetene og ikke minst Finnmarks befolknings engasjement, kompetanse og humør er et godt utgangspunkt for fylket framover. Jeg har tro på at de naturressursene som Statskog og Jordsalgsstyret har forvaltet vil bidra til framgang for Finnmark.

Finnmarksloven skal som kjent legge til rette for at grunn og naturressurser i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte - til beste for innbyggerne i fylket. Vi kommer alle til å ha forventninger til at den nye eieren ivaretar dette, og bidrar til en forvaltning av arealene som minst er på høyde med det man har fått til under det tidligere forvaltningssystemet. Fra nå av ligger ansvaret og mulighetene hos Finnmarkingene selv.

Vi gir med dette Finnmarkseiendommen og Finnmarks befolkning våre beste ønsker for fremtiden.

Takk for oppmerksomheten.