Historisk arkiv

Fylkesoversikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statsbudsjettet 2007
Landbruks- og matdepartementet

Fylkesoversikt

Møre og Romsdal

Åknes-/Tafjordprosjektet
Det er foreslått å øke bevilgningen til sikringstiltak over statens naturskadeordning med 10 millioner kroner til fortsatt undersøkelser og overvåking av Åkneset og Hegguraksla; to skredfarlige områder i Stranda og Norddal kommuner i Møre og Romsdal.

For befolkningen langs Storfjorden er det viktig at det etableres et tilfredsstillende overvåkings- og beredskapssystem som muliggjør varsling i forkant av et eventuelt fjellskred med påfølgende flodbølger.

Kommunene har ansvar for sikringstiltak overfor egen befolkning.

Utfordringene som kommunene her står overfor er så krevende både med hensyn til kompetanse og økonomi at de er avhengig av statlig medvirkning. Dette er bakgrunnen for at staten i perioden 2004-2006 har bevilget over 54 millioner kroner til dette prosjektet som til nå har fått nær 100 prosent. av utgiftene dekket av staten. Normalt dekker det statlige tilskuddet til sikringstiltak 75 prosent av utgiftene.

Finnmark

Reindrift
Reindriften blir praktisert i store deler av landet og under ulike forhold. Stabile rammebetingelser for reindriftsnæringen er en forutsetning for å kunne skape trygghet i næringen. Dette gjelder fastsetting av distrikts- og siidagrenser, beitetider og høyeste reintall for reinbeitedistriktene. Reindriftsutøvere i områder der disse rammebetingelsene er fastsatt, har en bedre lønnsomhet enn utøvere der slike fundamentale spørsmål ikke er avklart. For reinbeiteområdene i Finnmark er slike rammevilkår ennå ikke fullt ut fastsatt, og departementet vil prioritere arbeidet med å få fastsatt disse rammebetingelsene. Landbruks- og matdepartementet viderefører arbeidet med å tilpasse reintallet til beiteresursene i Finnmark. Arbeidet blir fulgt opp gjennom å legge til rette for slakting og gode markedsforhold, samt ved at departementet i nær fremtid fremmer en ny reindriftslov. Markedssituasjonen for reinkjøtt preges av stor etterspørsel og tomme lagre ved inngangen til kommende slaktesesong. Det er gjennomført ulike tiltak for å stimulere til økt slakteuttak i reindriften og det forventes fortsatt økt uttak fremover. I budsjettet for 2007 er det satt av 7,7 millioner kroner over Reindriftens utviklingsfond til Verdiskapingsprogrammet for reindrift.

Svalbard

Regjeringa har i 2006 vedteke å etablere Svalbard globale frølager, som skal vere eit spesialbygd fryselager med lagring av dublettar av frø frå frøsamlingar frå heile verda. Dette er eit sikringstiltak, retta inn mot å ta vare på det biologiske mangfaldet i landbruket, spesielt matvekstar av stor verdi for matforsyninga. Lokaliseringa til Svalbard er eigna på grunn av permafrost, stabile politiske forhold og god infrastruktur i eit vitskapleg miljø. Det er lagt inn framlegg om løyvingar til oppstart og drift av Svalbard globale frølager som skal stå ferdig hausten 2007, i eit samarbeid mellom Utanriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Staten ved Landbruks- og matdepartementet skal eige dette, medan Nordisk genbank får ansvar for dagleg drift og den faglege verksemda. Frøa som blir lagde inn er deponerte av eigarinstitusjonane, som sjølv dekkjer kostnadene til innlegginga. Løyvinga i statsbudsjettet dekkjer kostnader gjennom heile året til planlegging og oppstart av den faglege verksemda og drift av anlegget i om lag fire månader. Statsbygg har ansvar for sjølve bygginga, og Utanriksdepartementet vil også bidra til finansieringa med eit eingongsbeløp til etableringa.


06.10.06