Historisk arkiv

Matpriser og prisovervåkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matpriser og prisovervåkning

Prisovervåkningprogram
Regjeringen og Landbruks- og matdepartementet driver et prisovervåkingsprogram. De ulike prosjektene i programmet dokumenterer prisdannelsen på mat og viser prisutviklingen på de ulike leddene i matvarekjeden. Det skal gi økt kunnskap om hva som skjer både for forvaltningen og forbrukerne, og bidra til å øke konkurransen. Månedlig dokumenteres prisutviklingen på produsent-, engros- og forbrukernivå for ulike grupper av matvarer (SSB/NILF). Dette suppleres med andre undersøkelser, bl.a. prispåslag i ulike ledd (utvikling i bruttomarginer, hvor også foredlingsindustri og handel splittes), forskjeller til nabolandene, pris på grensen m.m. Undersøkelsene gjøres i flere forskjellige institusjoner.

Månedlig informasjon om prisutviklingen i Norge, deriblant på matvarerer.
Nye tall publiseres av Statistisk sentralbyrå (SSB) ca. den 10 i hver måned.

Detaljerte analyser av matprisutviklingen .
Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (NILF) viser utviklingen i forbrukerpriser basert på SSBs tall, sammenholdt med utviklingen i produsentpriser og engrospriser. Nye analyser publiseres i midten av hver måned.

Du finner også informasjon om matpriser hos Forbrukerrådet, Statens institutt for Forbruksforskning og Konkurransetilsynet.

Matmoms
Fra 1. juli 2001 ble momsen på matvarer halvert i Norge. Fra denne datoen ble det beregnet 12 prosent merverdiavgift (moms) på omsetning av næringsmidler, det vil si ordinære mat- og drikkevarer som spises eller drikkes av mennesker. Fra 1. januar 2005 ble matmomsen redusert til 11 prosent. Fra 1. januar 2006 er matmomsen 13 prosent.


13.02.06