Historisk arkiv

Bjørnøy vil bidra til å løse vannproblemer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På FNs internasjonale vanndag understreker miljøvernminister Helen Bjørnøy at Norge har en rolle å spille i det internasjonale arbeidet med å løse vannproblemene i verden. - I Miljøverndepartementet er vi særlig aktive med å bidra til og styrke den globale kontrollen med stoffer som forurenser vannkilder og representerer en helsefare.

Dato: 22.03.06

FNs vanndag:

- Norges bidrag til å løse verdens vannproblemer er viktig

På FNs internasjonale vanndag understreker miljøvernminister Helen Bjørnøy at Norge har en rolle å spille i det internasjonale arbeidet med å løse vannproblemene i verden. - I Miljøverndepartementet er vi særlig aktive med å bidra til og styrke den globale kontrollen med stoffer som forurenser vannkilder og representerer en helsefare. Vi jobber også med å beskytte det rike artsmangfoldet som lever i eller er tilknyttet vann, sier Bjørnøy.

Norge har en viktig rolle å spille internasjonalt for å løse vannproblemene i verden, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Foto. Miljøverndepartementet.
Norge har en viktig rolle å spille inter-
nasjonalt for å løse vannproblemene
i verden, sier miljøvernminister Helen
Bjørnøy. Foto. Miljøverndepartementet.

- Nettopp fordi vann er så viktig i vårt levesett må vi forvalte vannressursene klokt. Det er helt avgjørende å sikre vannkvaliteten i utgangspunktet snarere enn å satse på omfattende rensing av forurensede vannkilder. Vi ser det enorme engasjementet det utløser lokalt når lokale vannkilder trues av forurensning, eller når vi ikke kan høste av naturen slik vi pleier. Vi trenger økt fokus på at god og langsiktig forvaltning av vannet er avgjørende for vårt næringsliv, særlig produksjonen av mat, og helse, sier Bjørnøy

I dag er mangel på vann og dårlig vannkvalitet en av de største årsaker til tidlig død og helseproblemer i verden.

Norge er gjennom vårt miljørettede utviklingssamarbeid involvert i mange vannrelaterte prosjekter, for eksempel i Sentral-Asia og på Balkan. Vannkonflikter og uenighet om grensevassdrag er mange steder et alvorlig problem, men vi ser at det også kan være en kilde til samarbeid. I alle de fora Norge jobber i fremmer vi behovet for en helhetlig økosystembasert vannforvaltning. De senere år er det blitt langt mer oppmerksomhet rundt betydningen av å se på hele nedbørsområdet og vannets kretsløp for å kunne sikre forvaltning av vannressursene til beste for flest mulig mennesker og formål.