Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

- EUs klimapakke er en milepæl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

EU skal øke sin andel fornybar energi til 20 % innen 2020. Kommisjonens forslag setter konkrete krav til hvert enkelt medlemsland.

- Denne pakken er en milepæl. EU tar avgjørende skritt for å fremme lavutslippssamfunnet. Tiden er inne for en konkretisering av målene fra EU-toppmøtet sist vår. Dette er et bra utgangspunkt for et fortsatt godt samarbeid med EU på klimaområdet, sier miljø og utviklingsminister Erik Solheim.

Forslagene fra EU-kommisjonen innebærer følgende:

  • Det legges rammer for økt satsning på fornybar energi i EU-landene i tre sektorer; elektrisitet, oppvarming og avkjøling og transport. 
  • Forslag til strenge miljøkriterier for produksjon av biodrivstoff.
  • Flere sektorer inkluderes i kvotesystemet. Tildeling av gratiskvoter fases gradvis ut, slik at den som står for utslippene også må ta miljøregningen. Det legges også opp til at luftfarten innlemmes i kvotesystemet.
  • Kraftverkene som bruker fossilt brensel må i framtiden baseres på fangst og lagring av CO2 (også omtalt som CCS). Målet er at CCS blir kommersielt attraktivt i 2020.

Sentralt i direktivet står spørsmålet byrdefordelingen mellom EU-landene. Hva dette betyr for Norge vil avhenge av hva som skjer med direktivet i EU frem mot et endelig vedtak.