Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Enighet om genressurser i Japan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er oppnådd enighet om en avtale om rettferdig fordeling av genressurser under det store naturtoppmøtet i Nagoya i Japan.

- Det var en veldig spent stemning helt til det siste under forhandlingene, men til slutt var det tilslutning fra samtlige land. Den japanske miljøministeren begynte å gråte av glede, forteller miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som har vært en av fire såkalte tilretteleggere under disse forhandlingene.

Kort sagt går avtalen ut på at land sikres en del av inntekten fra salget av varer laget fra genmaterialet fra planter eller andre organismer som er hentet fra deres land. Dette vil kunne ha stor betydning spesielt for utviklingslandene.

- Det vil bety at alle land sikres inntekter fra sine egne genressurser. Det er lett å tenke seg hva dette vil bety for fattige land med stort artsmangfold, sier Solheim.

Det har tatt seks år å komme frem til en internasjonal avtale om en rettferdig fordeling av genressurser.

Miljøverndepartementet vil komme tilbake med en større oversikt over hva som er vedtatt under møtet i FNs konvensjon for biologisk mangfold i Nagoya i Japan. Møtet avsluttes i dag. 

Til toppen