Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Solheim har sentral rolle under Nagoya-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Erik Solheim har fått oppgaven med å lede forhandlingene mot en avtale om rettferdig fordeling av genressurser under det pågående naturtoppmøtet i Nagoya i Japan.

Solheim skal sammen med miljøkommisæren fra EU og miljøministrene fra Brasil og Namibia være såkalt tilrettelegger under forhandlinene om genressurser.

- Jeg er glad for å bli spurt om å bidra på denne måten. En avtale om en rettferdig fordeling av genressursene er den viktigste enkeltsaken under disse forhandlingen. Klarer vi å oppnå en avtale her vil møtet i Nagoya være en suksess, sier Solheim.

Fortsatt gjenstår det flere uavklarte spørsmål rundt genressursene. Det er for eksempel ingen enighet om hvilke regler som skal gjelde for planter og annet materiale som ble samlet inn tidligere og i dag finnes i museer, botaniske hager og liknende i land hvor arten ikke naturlig hører hjemme. Spørsmålet det forhandles om er enkelt sagt at alle land skal få en andel av inntekten fra produkter som lages med genmateriale fra deres natur. Dette vil spesielt kunne bety mye for u-landene, som også har mesteparten av slikt genmateriale.

- Dette blir utfordrende, men jeg er optimistisk med tanke på å få til en avtale, sier Solheim.

De avsluttende forhandlingene under møtet i FNs konvensjon for biologisk mangfold starter torsdag og skal etter planen være ferdig fredag.

Les mer om hva spørsmålet om en rettferdig fordeling av genressurser handler om på Naturmangfoldåret sin hjemmeside

Les mer om FNs konvensjon for biologisk mangfold og møtet i Nagoya

Til toppen