Historisk arkiv

Solstien- fra Rjukan til Hardangervidda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Filmen Vidda Vinn viser deg den raskeste veien fra Rjukan til Hardangervidda. Fra Rjukan tar Krossobanen deg med opp til Solstien, som er en steinsatt sti mot Hardangervidda. Reisen byr på kultur- og naturopplevelser for både lokalbefolkning og tilreisende.

Solstien er steinsatt av sherpaer fra Nepal  for å forhindre slitasje på naturen. Foto: Marianne Gjørv

Solstien er steinsatt av sherpaer fra Nepal for å forhindre slitasje på naturen. Foto: Marianne Gjørv

Solstien er en del av prosjektet Vidda Vinn. Vidda Vinn er et av femten prosjekter i Direktoratet for naturforvaltnings program ”Naturarven som verdiskaper”, som er finansiert av Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

Se filmen her:

Den ca tre minutter lange filmen starter med den historiske taubanen Krossobanen. Den er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Den ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro til arbeiderne for at de skulle kunne komme seg opp i sola i vinterhalvåret.

Fra toppen av banen kan man gå en lett fottur langs Solstien i retning Hardangervidda. Her er det fin utsikt både mot Rjukan, Gaustadtoppen og Hardangervidda. Solstien er steinsatt av sherpaer fra Nepal for å unngå slitasje på naturen. Tilsvarende populære stier i fjellet som er steinsatt av sherpaer, finner vi i Nærøyfjorden og opp mot Skålatårnet i Sogn og Fjordane.

Krossobanen ble bygd for at industriarbeiderne på Rjukan skulle komme seg opp i sola i vinterhalvåret. Foto: Marianne Gjørv

Krossobanen ble bygd for at industriarbeiderne på Rjukan skulle komme seg opp i sola i vinterhalvåret. Foto: Marianne Gjørv