Historisk arkiv

Avgjørende med lokalt engasjement

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Vestnorsk Fjordlandskap er blant de vakreste fjordlandskapene i verden. Å være på Unecsos verdensarvliste er høyst fortjent, men forplikter også alle som skal forvalte området, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Pressemelding

Dato: 10.06.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Lokalt engasjement avgjørende for Vestnorsk fjordlandskaps fremtid

- Vestnorsk Fjordlandskap er blant de vakreste fjordlandskapene i verden. Å være på Unecsos verdensarvliste er høyst fortjent, men forplikter også alle som skal forvalte området, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Miljøverndepartementet markerer med to store arrangementer at Geiranger- og Nærøyfjorden med omland er innskrevet på Unescos verdensarvliste. H.M. Dronning Sonja deltar på begge arrangementene, i Flåm 10.juni og i Geiranger 12. juni.
H.M. Dronning Sonja hyllet Geirangerfjorden
og naturen i området i sin gratulasjonstale
under den offisielle markeringen som ble
holdt på fjellgården Skageflå. Foto: Miljøverndepartementet.

- Lokal oppslutning og vilje til å forvalte området på en bærekraftig måte blir avgjørende for områdets fremtid. Gjennom opprettelsen av verdsarvområdet for Vestnorsk fjordlandskap er grunnlaget lagt for et godt samarbeid mellom lokale og sentrale myndigheter. Norge har forpliktet seg til å ta vare på dette området, som et felleseie for jordas befolkning, sier Bjørnøy.
H.M. Dronning Sonja avduker verdensarv-
plaketten for Nærøyfjorden. Foto: Miljøverndepartementet.

Området ble 14.juli 2005 innskrevet på listen for sine unike naturkvaliteter. Det er første gang Norge har fått inn et naturarvområde på Unescos verdensarvliste. Norge har i dag syv andre områder på denne: Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergstaden Røros, Helleristningene i Alta, Vegaøyan og Struvemeridianen, i tillegg til Vestnorsk fjordlandskap. Totalt i verden finnes det 812 verdensarvsteder.

I begrunnelsen fra Unesco står det at Nærøyfjord- og Geirangerfjordområdene regnes blant de aller vakreste fjordlandskapene på kloden. Klimaet, vassdragene og fossefallene har dannet utgangspunkt for et rikt, særpreget og variert plante- og dyreliv.
På fjellgården Skageflå, med fossefallene de syv søstre i bakgrunnen: Fylkesmannen i Møre og Romsdal Ottar Befring, H.M. Dronning Sonja, Helen Bjørnøy, ordfører i Stranda Frank Sve og Unescos representant, David Sheppard. Foto: Miljøverndepartementet.

Naturen kjennetegnes ved de trange dalgangene med stupbratte fjellsider som strekker seg fra 500 meter under vannflaten til 1400 meters høyde over Norskehavet. Det finnes utallige fosser og elver som renner fra takkete fjell, breer og bresjøer, gjennom lauv- og barskog og ned til fjorden.
Fra den gamle kongelige postveien langs
Nærøyfjorden til Bleiklindi. Foto: Miljøverndepartementet.

Området har et stort mangfold av naturfenomener, noe som forsterker naturopplevelsen. Kulturlandskapene ved nedlagte gårdsbruk og setre tilfører det dramatiske landskapet en kulturell dimensjon som utfyller og høyner områdets verdi, fastslår verdensarvkomiteen.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy på befaring
i Nærøyfjorden. Foto: Miljøverndepartementet.

Verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap består av to delområder: Geirangerfjorden med Stranda og Norddal kommuner i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden med Aurland, Vik og Lærdal kommuner i Sogn og Fjordane og Voss kommune i Hordaland.

Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ingun Larsen tlf: 92 60 77 42