Historisk arkiv

Bidrar med å fjerne miljøfarlig avfall i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge bidrar med 14,4 mill kroner over tre år til behandling av miljøfarlig avfall i Kina. Norge vil bidra med å utvikle standarder og retningslinjer for håndtering av avfallet. Avfallet skal forbrennes i sementovner.

Pressemelding

Dato: 28.09.06

Norge bidrar med å fjerne miljøfarlig avfall i Kina

Norge bidrar med 14,4 mill kroner over tre år til behandling av miljøfarlig avfall i Kina. Norge vil bidra med å utvikle standarder og retningslinjer for håndtering av avfallet. Avfallet skal forbrennes i sementovner.

- Håndtering av farlig avfall er en stor utfordring. Forbrenning av farlig avfall i sementovner er en løsning som oppfyller mange målsetninger på en gang. I dette prosjektet gir vi direkte støtte slik at Kina settes i stand til å følge krav fra globale miljøavtaler. Dette er en viktig måte å bruke utviklingshjelp på, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Kina er verdens største produsent av sement og har ca. 6000 produksjonsanlegg og produserte i 2005 nesten 1,1 milliard tonn. Potensialet for behandling av miljøfarlig avfall og industriavfall i sementovner i Kina er derfor stort, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim er for tiden begge på reise i Kina, både i Beijing og i provinsen Guizhou.

Norge går inn med 14.4 mill. kr over tre år ved å forberede storskala miljømessig forsvarlig behandling og disponering av miljøfarlig avfall gjennom forbrenning av avfallet i sementindustrien i Kina. Norge skal hjelpe til med å utvikle standarder og retningslinjer for håndteringen av avfallet og gjennom prøveforbrenning ved inntil 5 pilotanlegg. Prosjektets aktiviteter vil være å tilpasse norske og internasjonale erfaringer til kinesiske forhold. Dette prosjektet hjelper Kina til å kunne implementere sine krav etter Stockholmkonvensjonen og Baselkonvensjonen

Prosjektet har en økonomisk ramme på 19,9 milllioner NOK hvorav 14,4 millioner NOK vil dekkes over norske bistandsmidler. Resten er kinesiske bidrag. Parter for den overordnede avtalen er det kinesiske handelsdepartementet og den norske ambassaden i Beijing. Prosjektgruppen for gjennomføringen består av SINTEF og det kinesiske miljøverndepartementet SEPA.

Miljøgifter er nesten umulig å bli kvitt når de først er sluppet ut i miljøet, siden de i liten grad brytes ned i naturen. Kroniske sykdommer, som delvis skyldes farlige kjemikalier, er derfor et økende problem. Miljøgifter spres gjennom langtransporterte forurensninger og gjennom internasjonal handel med produkter. Arktiske områder er spesielt berørt. Miljøgifter er derfor høyt prioritert av Norge. Kina har i likehet med Norge ratifisert alle de globale avtalene for kjemikalier og farlig avfall. Kvikksølv er ikke regulert av bindende global avtale men er trolig den største kjemiske trusselen mot helse og miljø.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Brita Slettemark, tlf: 22246035