Historisk arkiv

Vest-Finnmarks første nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen i statsråd har i dag opprettet Seiland nasjonalpark. Nasjonalparken er den første som etableres i Vest-Finnmark, og den fjerde i Finnmark.

Pressemelding

Dato: 08.12.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Vest-Finnmarks første nasjonalpark er opprettet

Kongen i statsråd har i dag opprettet Seiland nasjonalpark. Nasjonalparken er den første som etableres i Vest-Finnmark, og den fjerde i Finnmark.

- Seiland er Finmarks nest største øy, og nasjonalparken sikrer er en del av Vest-Finnmarks mest fantastiske øynatur. Det er knapt andre steder på kloden man kan oppleve slik natur som på Finnmarkskysten, sier Helen Bjørnøy.

Bårdfjorddalen - et frodig dalføre ned mot fjorden (på vestsiden av øya). Foto: Johannes Abildsnes, FM i Finnmark
Bårdfjorddalen - et frodig dalføre ned mot fjorden (på vestsiden av øya). Foto: Johannes Abildsnes, FM i Finnmark.

Nasjonalparken omfatter et areal på 316,3 km 2> og ligger i Alta, Hammerfest og Kvalsund kommuner. Cirka 95 % av arealet ligger på Finnmarkseiendommens grunn.

Nasjonalparken domineres av fjell og to større breområder, som er de nordligste på fastlandet. Øya er nær delt i to av dype fjorder. Det mest utpregede alpine og steile terrenget finnes på den vestlige delen av øya, med en rekke stupbratte tinder. I verneområdet finnes også et vidstrakt platå med et karakteristisk småkupert terreng med Melkelva som et sentralt element. Elva utgjør et upåvirket vassdrag fra bre til fjord, og er inkludert i verneplan IV for vassdrag.

I fjellområdene er det en artsrik og særpreget vegetasjon, med innslag av sjeldne eller kravfulle fjellplanter. Det er rike forekomster av rovfugl i nasjonalparken. I tillegg finnes flere mindre kolonier med kysttilknyttede fuglearter.

Det finnes også bosettingsspor så langt tilbake som jernalderen, og enkeltfunn er datert helt tilbake til steinalderen.

Store Bekkarfjord - der Melkeelva renner ut i havet. Foto: Johannes Abildsnes, FM i Finnmark
Store Bekkarfjord - der Melkeelva renner ut i havet. Foto: Johannes Abildsnes, FM i Finnmark.

- Jeg er glad for at vi nå også kan føre opp Seiland nasjonalpark på listen over vedtatte verneplaner i nasjonalparkplanen. Turister som besøker Vest-Finnmark blir slått av hvor unik og sårbar denne naturen er. Jeg er sikker på at folk som opplever slik natur øker forståelsen for behovet for hvor viktig naturvern er i våre nordligste områder, sier Bjørnøy.

Verneplanen er utarbeidet etter innspill fra høringsinstansene og etter konsultasjoner med Sametinget. Planen er utformet slik at tradisjonell bruk av området skal kunne fortsette.

Området benyttes til blant annet saue- og reinbeite. Det er også åpnet for mulig skjelloppdrett og utnytting av mineraler, forutsatt at dette ikke kommer i strid med verneformålet.

- Regjeringen har gjennom opprettelsen av Seiland nasjonalpark vist at den aktive satsingen på nordområdene også omfatter vern av vår nordligste og mest sårbare natur, sier Helen Bjørnøy.

Kontaktperson: Rådgiver Geir Paulsen tlf. 62 53 11 51 evt 22 24 48 37