Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Norge holder avtale om bidrag til rensing av nikkelverket i Petsjenga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På bakgrunn av det russiske nikkelkonsernets store overskudd har stortingsrepresentant Børge Brende stilt spørsmål om miljøvernministeren vil ta initiativ til å reforhandle avtalen om støtten til modernisering av nikkelverket.

- Vi står ved vår avtale om å bidra til rensing av nikkelverket i Petsjenga. I 17 år har det vært et krav fra befolkningen i Finnmark at miljøtrusselen fra Nikel må fjernes. Det har også vært bred enighet i Stortinget om å prioritere denne saken. Men tidsfristen for gjennomføring av avtalen begynner nå å nærme seg. sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Norge undertegnet i 2001 en regjeringsavtale med Russland om modernisering av nikkelverket. Samme år inngikk Miljøverndepartementet en avtale med Den nordiske investeringsbanken(NIB) om forvaltning av det norske tilskuddet. Begge avtaler varer fram til prosjektet er gjennomført, eller maksimalt i 10 år.  Forutsetning for støtten er at utslippene av svoveldioksid, støv og tungmetaller skal reduseres med 90 prosent.

- I alt internasjonalt samarbeid er forutsigbarhet viktig. Vi står ved de forpliktelsene vi har tatt på oss. Skal vi trekke oss ut, må det skje fordi vår avtalepartner har brutt forutsetningene. Det har ikke skjedd i denne saken, sier miljøvernministeren.

Prosjektet er stort og komplisert. Det har vist seg å være teknisk vanskeligere enn forutsatt. NIB har fortløpende holdt norske myndigheter orientert om framdriften.  Tidspunktet for gjennomføringen av prosjektet har blitt utsatt to ganger. Begrunnelsen for utsettelsene har blitt grundig vurdert, og funnet å ligge innenfor forutsetningene i avtalene. Utsettelsene har medført betydelige tilleggsinvesteringer som dekkes av Norilsk-Nikel-konsernet alene.

- Jeg forstår godt de som argumenterer med at en forurenser som har så god inntjening, må bekoste rensetiltakene selv. Forutsetningene for vårt bidrag er imidlertid mye strengere enn gjeldende russiske miljøkrav. Det er derfor lite trolig at moderniseringen ville kommet i gang uten vår støtte, sier miljøvernministeren.

Norilsk-Nikel-konsernet har imidlertid ennå ikke truffet endelig beslutning om hva som skal skje i Nikel. Mye tyder på at tiden for å rekke den omfattende moderniseringen i Nikel innen 2010 er i ferd med å renne ut.

- Jeg har derfor bedt NIB bringe klarhet i når en slik beslutning kan forventes å komme, og vurdere om fristen da kan holdes. Jeg vil avvente denne vurderingen fra NIB før jeg vurderer andre grep for å få fortgang i saken, sier Helen Bjørnøy.

Les miljøvernminister Helen Bjørnøys svarbrev til Børge Brende.