Historisk arkiv

Dialog om klimaløsninger i Ny-Ålesund 20.-22. august

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Ferske rapporter fra FNs klimapanel viser at den globale oppvarmingen skjer raskere enn vi tidligere har trodd, og at denne oppvarmingen er skapt av mennesker. Sommerens ekstremvær både her hjemme og andre steder i verden har vært en påminnelse om klimaendringene som allerede er i gang. Det haster med å redusere utslippene, nasjonalt og globalt, og næringslivet vil spille en nøkkelrolle i denne snuoperasjonen, uttaler miljøvernminister Helen Bjørnøy ved åpningen av Ny-Ålesund Symposiet.

Miljøvernministeren har samlet 45 politikere, næringslivsledere, klimaforhandlere, forskere og myndighetsrepresentanter i Ny-Ålesund på Svalbard. Målet er å skape dialog om løsninger og inspirere til handling. For Regjeringen vil symposiet også være en viktig del av forberedelsene til forhandlingsmøtet på Bali i desember under FNs klimakonvensjon. - Regjeringen vil at Bali-møtet skal markere starten på forhandlingene om en ny og mer ambisiøs internasjonal klimaavtale, legger Helen Bjørnøy til.

Isen i nord smelter. Redusert isdekke betyr økt oppvarming, som igjen bidrar til raskere smelting av isen og forsterket global oppvarming. I Afrika blir tørre områder rammet av enda verre tørke, og våte områder i Asia må vente enda større flomkatastrofer i framtiden.

Rapportene fra FNs klimapanel tidligere i år viser med all tydelighet at det haster å få på plass et globalt klimaregime etter 2012, der alle land deltar. En styrket internasjonal klimapolitikk er nødvendig for å stabilisere konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren.

Norge skal være en pådriver i det internasjonale klimaarbeidet. I dette arbeidet spiller teknologiutvikling og –overføring til land med stor utslippsvekst en helt sentral rolle.

- Symposiet her på Svalbard vil fokusere på hvordan næringslivet kan ta en mer aktiv rolle i klimaarbeidet, og hvordan vi politikere kan legge til rette for et større engasjement. Vi trenger næringslivets aktive medvirkning, understreker miljøvernminister Helen Bjørnøy.