Historisk arkiv

Klimautfordringen – et globalt sikkerhetsproblem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Klimautfordringen er nå så overhengende at den representerer et globalt sikkerhetsproblem og må håndteres deretter, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy i sitt sluttinnlegg på Ny-Ålesund Symposiet ”Climate Change – A Need for Action”.

- Klimautfordringen er nå så overhengende at den representerer et globalt sikkerhetsproblem og må håndteres deretter, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy i sitt sluttinnlegg på Ny-Ålesund Symposiet ”Climate Change  – A Need for Action”.

Symposiet bidro ytterligere til å belyse at vi allerede nå ser konsekvensene av klimaendringene, og at disse kommer tidligere enn antatt. Fra forskerhold ble det påpekt at forskning i sin natur er konservativ. Vi må være forberedt på negative overraskelser som ligger utenfor rammene for hva forskningen pr. i dag kjenner til. Reduksjon av utslipp og tilpasning må derfor gå hånd i hånd.

- Vi har allerede løsningene tilgjengelig for å unngå alvorlige klimaendringer, og kostnadene vil være relativt moderate, dersom vi handler nå, uttaler miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Næringslivets deltakere på symposiet uttrykte at de ønsker å være en del av løsningen, men at det er nødvendig med langsiktige og stabile rammebetingelser, slik at klimavennlig teknologi kan bli framtidens vinner.

- Vi har hatt stor nytte av dialogen med representanter fra Kina, USA, Japan og EU og Symposiet har derfor vært en viktig del av de norske forberedelsene frem mot det store klimamøte på Bali i desember, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.