Historisk arkiv

ESA har godkjent NOx-avtalen som grunnlag for avgiftsfritak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

EFTAs overvåkingsorgan ESA har godkjent NOx-avtalen mellom Miljøverndepartementet og 14 næringsorganisasjoner. Virksomheter som er tilsluttet avtalen får fritak for NOx-avgift mot at de forplikter seg til å bidra til å redusere NOx-utslippene.

ESA sier i avgjørelsen at avgiftsfritaket er å anse som statsstøtte, men at den norske løsningen er i tråd med retningslinjene for statsstøtte og dermed lovlig.

–Jeg er svært fornøyd med at ESA har godkjent den norske NOx-løsningen, med en kombinasjon av avgift og avtale med næringslivet. Jeg har store forhåpninger til at vi nå skal få til de utslippsreduksjonene som er nødvendige for at Norge skal overholde NOx-forpliktelsen i Gøteborgprotokollen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Avtalen er et gjennombrudd for bruk av NOx-reduserende teknologi i stor skala. Den ventes å fremme videre utvikling av norsk miljøteknologi. Norge vil derfor stå godt rustet til å møte nye internasjonale utslippskrav som må forventes å komme, ikke minst for skipsfarten.

Staten ved Miljøverndepartementet inngikk i mai 2008 en avtale med 14 næringsorganisasjoner om reduksjon av utslippene av nitrogenoksider (NOx). Organisasjonene skal bidra til at Norge overholder NOx-forpliktelsen i Gøteborgprotokollen gjennom å sørge for at de årlige NOx-utslippene reduseres med 30.000 tonn innen utgangen av 2011. Virksomheter som slutter seg til avtalen vil få fritak for NOx-avgift ut 2010.
Virksomheter som ble tilsluttet avtalen innen 1. juli får avgiftsfritak fra 1. januar 2008. Avgiftsfritak vil bli iverksatt fortløpende for virksomheter som slutter seg til senere.

Les ESAs vedtak (pdf)

Les NOx-avtalen mellom Miljøverndepartementet og næringslivet (pdf)