Historisk arkiv

G8 lover innsats mot klimagassutslipp fra tropisk skog - Solheim svært fornøyd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

G8-lederne som denne uken er samlet i L’aquila i Italia, er blitt enige om en rekke tiltak for å begrense klimaendringene. Ett av de sentrale løftene fra G8-lederne er innsats mot utslipp fra avskoging i utviklingsland. Den raske avskogingen i verdens regnskoger og andre skoger i utviklingsland står for nær en femtedel av de globale menneskeskapte klimagassutslippene, mer enn all land-, sjø- og lufttransport til sammen.

Regjeringen lanserte i 2007 et internasjonalt  klima- og skogprosjekt for å bidra til å redusere klimagassutslippene fra avskoging i utviklingsland. Norge er i dag en verdensledende bidragsyter på dette området. Regjeringen vil bruke inntil 3 milliarder årlig på dette arbeidet.

- Det er enormt gledelig at verdens mektigste ledere slutter seg til innsatsen for å bevare verdens regnskoger, sier en fornøyd miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. - I tillegg til at dette er et helt nødvendig klimatiltak, er disse skogene hjem for over halvparten av verdens dyre og plantearter. Over 1 milliard mennesker, mange av dem urfolk, er avhengige av de tropiske skogene som bosted og kilde til mat, vann og andre livsnødvendige ressurser.

- Det er også oppløftende at G8-lederne påpeker betydningen av raske tiltak mot denne avskogingen, sier Solheim. Norge sitter i førersetet for en internasjonal arbeidsgruppe som arbeider med å etablere en midlertidig finansieringsordning for tiltak mot avskoging i forkant av et nytt framtidig klimaregime, og G8-lederne uttrykker eksplisitt støtte til dette arbeidet.

Uttalelsen fra G8-lederne er et svært viktig signal i innspurten mot klimatoppmøtet i København i desember, der et av Norges viktigste mål er å få tiltak mot utslippene fra avskoging i utviklingsland inn i en ny global klimaavtale.

Ytterligere informasjon: