Historisk arkiv

Norge utbetaler 1 milliard til Brasil for redusert avskoging i Amazonas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell annonserte i dag årets utbetaling til Brasil fra klima- og skogsatsingen under klimatoppmøtet i Doha. Norge setter av 1 milliard kroner til Amazonasfondet i Brasil som betaling for Brasils reduksjon i klimagassutslipp fra avskoging i 2011. Pengene skal brukes til prosjekter som bidrar til å redusere avskogingen ytterligere. Avskogingen i Brasils Amazonas var 6,418 kvadratkilometer i 2011 (august 2010 – juli 2011), en reduksjon på 67 prosent fra det historiske nivået (gjennomsnittlig avskoging i perioden 1996-2005). 2011 var tredje år på rad at avskogingen i Brasils Amazonas var rekordlav.

“Brasils reduserte avskoging i 2011 er et gigantisk bidrag til det internasjonale samfunnet, og representerer enorme kutt i klimagassutslippene”, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

I følge Amazonasfondets konservative estimater, ble atmosfæren spart for 487 millioner tonn CO2 som følge av Brasils reduksjon i 2011. Union of Concerned Scientists mener tallet er så høyt som 1 milliard tonn CO2.

“Brasils innsats har også betydning for stabiliteten i de globale nedbørsmønstrene, det globale biologiske mangfoldet og for levebrødet til millioner av lokalsamfunn og urfolk. Betydningen av det Brasil har oppnådd med reduksjonene i avskoging i Amazonas de siste årene kan knapt overvurderes”,  sier Solhjell.

Foreløpige tall fra Brasil som blir lagt fram i Doha i dag indikerer at avskogingen fortsatte å gå ned I 2012, med en 27% reduksjon fra 2011 til 2012. Tallene er foreløpige og må bekreftes (ventes i april 2013), men tidligere år har det ikke vært stor avstand mellom de foreløpige og de bekreftede tallene.

"Brasil har redusert avskogingen dramatisk, og i 2012 har vi nådd den laveste avskogingsraten på 24 år - 4.656 kvadratkilometer. Denne innsatsen har blitt belønnet av Norge gjennom bidragene til Amazonasfondet, og  sammen med våre egne investeringer vil disse bidragene være med på å fortsatt redusere avskogingen i Amazonas", sier Brasils miljøvernminister, Izabella Teixeira.

Med årets utbetaling til Brasil på 1 milliard kroner er Norges totale bidrag til Amazonasfondet oppe i 3,55 milliarder kroner. Dette er betaling til Brasil for deres enorme suksess med å redusere avskogingen de siste årene. Siden 2004, da avskogingen var rekordhøy, har Brasil redusert avskogingen med 83% ifølge de foreløpige tallene for 2012. Det totale pengeløftet fra Norge til Brasil er 1 milliard amerikanske dollar i årene fram til 2015, dersom de gode resultatene fortsetter.