Historisk arkiv

Åpning av Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark og Lierne nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Lierne kommune, Nord-Trøndelag 26. juni 2006

Åpning av Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark og Lierne nasjonalpark

Lierne kommune, Nord-Trøndelag 26. juni 2006

Deres Kongelige Høyhet, fylkesmann, biskop, ordførere – kjære alle naturvenner!

Det er en glede å feire opprettelsen av to nye nasjonalparker.

Vi er i et av Norges største sammenhengende villmarksområder - omgitt av en tilsynelatende uendelighet av skog og fjell. Her er ingen store inngrep i naturen. Her er det mil på mil av ensomhet og stillhet. Få steder kan vi oppleve villmarken så sterkt og ekte som i fjellområdene her inn mot svenskegrensa.

Likevel er dette alt annet enn et ”ingenmannsland”. Dette er en del av sørsamenes rike - tatt i bruk av mennesker i hundrevis av år. Her har naturen sikret samenes livsgrunnlag. Her har samene gjennom sin respekt for naturen tatt vare på områdets unike verdier - som nå også har fått et formelt vern for all fremtid.

Med vernet har vi sikret at kvaliteter som det har tatt tusener av år å etablere, ikke skal måtte vike for kortsiktige gevinster eller forhastede vedtak. Hensynet til naturen og til kommende generasjoner må komme først. Derfor er det lagt noen begrensninger på bruk og utnyttelse av naturen. Dette gjelder imidlertid ikke for den tradisjonell bruken– her vil aktiviteter kunne fortsette som før.

Vi lever i en tid hvor det er et økende press på natur- og villmarksområder. Det vil alltid være mange ulike interesser i en verneprosess, og det kan være vanskelig å komme frem til et resultat om alle er enige i. Slik har det også vært her. Regjeringen er svært opptatt av at verneplanprosessene skal være så gode som mulig. Vi er opptatt av å avveie ulike interesser og forene ulike behov, samtidig som vi sikrer verdifulle områder for ettertiden.

Nå som nasjonalparkene er på plass, må vi tenke framover. Det samiske miljøet, kommunene og alle som er berørt, står overfor store utfordringer i å forvalte dette unike området til alles beste. De lange brukertradisjonene må opprettholdes. Samtidig er det viktig å være åpen for de muligheter som framtiden gir.

All erfaring viser at lokalkunnskap og lokalt initiativ er nødvendig for å få best mulig effekt av vern. Reiselivet i bygdene omkring nasjonalparkene, har med dette fått et trekkplaster og en kvalitetsvare å tilby sine gjester. Nasjonalparkene er med og tar vare på områder som er viktige for det tradisjonelle, naturvennlige friluftslivet som er en del av Norges identitet og kulturarv. I nasjonalparkene som vi feirer i dag, er det ikke engang tilrettelagt med hytter og merkede stier. Her kan man oppleve naturen helt på egenhånd – med fiskestang, kart og kompass.

Jeg er sikker på at dere vil gripe mulighetene som nasjonalparkene gir her lokalt. Jeg håper verneområdene vil bidra til positive verdiskaping og positive naturopplevelser som alle vil få glede av. Jeg ønsker lykke til med dagen og med forvaltningen av de nye nasjonalparkene.