Historisk arkiv

Åpning av Geirangerfjorden som naturarvsområde, Vinjevollen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy. Vinjevollen, Geiranger 12. juni 2006

Åpning av Geirangerfjorden som naturarvsområde, Vinjevollen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy. Vinjevollen, Geiranger 12. juni 2006.

Deres Majestet, fylkesmann, fylkesordfører, ordførere, distinguished guests, kjære alle sammen,

Hva har Geirangerfjorden og Nærøyfjorden til felles med Baikalsjøen i Russland, den forhistoriske byen Angor i Kambodsja, den kinesiske mur, pyramidene i Egypt, Notre Dame katedralen i Paris og Kilimanjaro i Kenya?

Jo - de er alle med på UNESCOs liste over de mest verdifulle natur- og kulturområdene i verden. De er alle en del av jordas og menneskehetens fellesarv som må bevares slik at de som kommer etter oss også får glede av dem.

Man behøver ikke å være vestlending for å skjønne hva som gjør disse fjordene så spesielle. Selv for oss som har vokst opp i denne steinrøysa som kalles Norge, er dette imponerende natur. Dette landskapet har i lang tid gjort sterkt inntrykk på turister på cruise i Geirangerfjorden.

Notre Dame, pyramidene og den kinesiske mur er monumenter over menneskets evne og vilje til å skape det storslagne. Våre vestnorske fjorder er monumenter i seg selv. Disse er skapt av moder jord over lang tid. Fjord, fjell og himmel spiller sammen på en måte som tar pusten fra en. Når en i tillegg ser menneskets plass i dette storslagne landskapet blir en overveldet. Det gir rom for refleksjon om våre liv og røtter i pakt med naturomgivelsene.

Å komme på verdensarvlista har krevd mye arbeid av mange. Det er ikke nok å ha flotte naturområder. En må også vise at en evner å ta vare på dem for framtida.

Kommunene og lokalsamfunnets engasjement for å sikre disse verdiene var utslagsgivende for at Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står på verdensarvlista i dag. Uten lokalsamfunnets støtte hadde vi ikke kunnet feire et stykke norsk verdensarv her i dag.

Jeg takker dere alle for dette engasjementet. Jeg er sikker på at engasjementet vil fortsette til berikelse for dette området – også i fremtiden. Nå er det opp til dere å utnytte området på en bærekraftig måte - til glede for dere selv og for alle som kommer hit som turister.

Det var stor spenning i forkant av at beslutningen om innlemmelse av vestnorske fjordlandskap på UNESCOS verdensarvliste i fjor. Situasjonen lignet ikke lite på prosessen forut for at Lillehammer fikk OL. Slagordet den gangen var; vi sa vi kunne klare det og vi gjorde det. Slik gikk det også denne gangen. Også denne gangen sto vår innsats til gull. Også denne gangen fikk vi en folkefest vi sent vil glemme.

Gratulerer til Geiranger, gratulerer til Norge og gratulerer til Verden med et nytt fantastisk verdensarvområde.