Historisk arkiv

EFTA retter oppmerksomheten mot Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsministeren deltok på EFTAs halvårlige ministermøte på Island 26. juni. Det var bred enighet mellom EFTA-landene om betydningen av å styrke handelsrelasjonene med viktige markeder i Asia.

Nærings- og handelsministeren:

EFTA retter oppmerksomheten mot Asia

EFTA er for tiden i forhandlinger med Thailand og en handelsavtale med Sør-Korea vil tre i kraft 1. september 2006. Videre vurderer EFTA-landene og Indonesia en mulig avtale.

Ministermøter i EFTA holdes to ganger i året. Sommerens møte ble holdt i Høfn på sørøstkysten av Island.

- Jeg er godt fornøyd med dette møtet. Regjeringen prioriterer å inngå handelsavtaler med viktige økonomier som India, Japan, Kina og Russland, og jeg er glad for at det er bred enighet i EFTA om disse målsettingene, sier Eriksen.

Sammen med Island, Liechtenstein og Sveits har Norge per i dag inngått 15 handelsavtaler gjennom EFTA. EFTAs handelsavtaler fungerer som et viktig supplement til arbeidet i WTO. Handelsavtalene sikrer norske bedrifter bedre adgang til markeder for sine produkter og tjenester.

- Ved å forhandle sammen i EFTA, blir Norge en mer interessant forhandlingspartner enn om vi skulle gjøre det alene. EFTAs handelsavtaler bidrar til verdiskaping og økt velferd og sysselsetting i Norge, sier Eriksen.

Foruten arbeidet med handelsavtaler diskuterte EFTA-ministrene forholdet til EU. EØS relaterte spørsmål som utvidelsen av EØS, Europas nabolandspolitikk og Lisboa strategien ble også drøftet.

EFTA er for tiden i forhandlinger med Canada, Egypt og Gulf Cooperation Council (bestående av Bahrain, De forente arabiske emirater, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi-Arabia). Forhandlinger med Algerie om en handelsavtale er også nært forestående.

27. juni 2006