Historisk arkiv

SOLVIT løste saken for Sundt Air

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

SOLVIT, den gratis forbrukertjenesten mot handelshindringer løste Sundt Air sine tollproblemer på rekordtid.

SOLVIT løste saken for Sundt Air

Takket være SOLVIT slapp Sundt Air å betale tusenvis av kroner i tollavgifter til Frankrike. Tollerne hevdet at et norskregistrert fly ikke har lov til å utføre innenriks transport i Frankrike. Da grep det norske SOLVIT-senteret inn og løste saken på rekordtid. SOLVIT er et samarbeid mellom alle de tjueåtte EØS-landene for å løse handelshindringer raskt, effektivt og gratis for næringsliv og forbrukere.

- Dette er et godt eksempel på hvordan SOLVIT raskt, effektivt og uten kostnader kan hjelpe bedrifter og borgere å løse problemer uten å gå veien om formell klagebehandling til Europakommisjonen, ESA eller domstolene. Ellers kan det ofte ta måneder og år å løse slike saker, mens for SOLVIT er vanlig saksbehandlingstid mellom 8 og 14 uker , sier næringsminister Odd Eriksen.

Et norskregistrert Cessna 550 fly operert av Sundt Air landet 3. januar i år med passasjerer på Le Bourget-flyplassen utenfor Paris. Franske flyplasstollere tok flyet i arrest og piloten måtte betale 3000 euro for å få tilbake flyet. Tollerne hevdet at et norskregistrert fly ikke har lov til å utføre innenriks transport i Frankrike. Flyet hadde tatt av fra Gardermoen samme morgen, vært innom Le Bourget før det fløy videre til Nantes for deretter å returnere til Le Bourget. Det var da de franske tollerne gikk til aksjon.

Det norske SOLVIT-senteret ble kjent med saken og tok i slutten av februar kontakt sine kolleger i det franske SOLVIT-senteret. Det norske SOLVIT-senteret viste til at boten var et brudd på EØS-avtalen som gir norske luftfartsselskaper lik adgang til flyruter innenfor EØS som selskaper fra EU. De aktuelle EU-direktivene er en del av EØS-avtalen og er gjennomført i norsk rett. Det ble bedt om assistanse fra det franske SOLVIT-senteret for å få boten tilbakebetalt.

Det franske SOLVIT-senteret henvendte seg så til det franske tolldirektoratet. Det franske tolldirektoratet var enig med det norske SOLVIT-senteret i at det her var handlet i strid med EØS-avtalen og instruerte de lokale flyplasstollerne til å tilbakebetale boten. Det tok 11 uker å løse saken. Sundt Air er godt fornøyd med hjelpen de har fått fra SOLVIT.

SOLVIT er et internettbasert nettverk der alle 28 EØS-landene er med for å hjelpe bedrifter og borgere når de støter på problemer med andre EØS-lands myndigheter. Hvert land har et SOLVIT-senter tilknyttet EU-rettsjurister. Det norske SOLVIT-senteret ligger i Nærings- og handelsdepartementet.

- Problemløseren SOLVIT ligger under mitt ansvarsområde og er noe jeg vil gi større oppmerksomhet slik at norske eksportbedrifterlettere kan unngå langvarige hindringer for eksport i EØS- området. To tredje deler av EFTAs eksport går til EU og er derfor vårt viktigste handelsmarked. SOLVIT er et nyttig virkemiddel for å få dette markedet til å fungere best mulig, sier nærings- og handelsministeren.

SOLVIT dekker alle typer problemer norske bedrifter eller borgere støter på i EØS indre marked, så sant problemet er forårsaket av myndighetene. Til sammen behandlet det europeiske SOLVIT-nettverket 465 saker i 2005. 77% av sakene ble løst, og av disse ble 63% løst innen ”fristen” på 10 uker. Det norske SOLVIT-senteret behandlet 5 saker i 2005, i tillegg til en rekke henvendelser fra borgere og bedrifter som hadde spørsmål om EØS-avtalen.

- Vi ønsker at næringslivet skal benytte seg mer av SOLVIT. Til nå har vi hjulpet privatpersoner med saker som f.eks. gjelder godkjenning av yrkeskvalifikasjoner og rettigheter ved studier eller arbeid i et annet EØS-land. Norske bedrifter har vi imidlertid ikke klart å nå frem til i særlig stor grad. Jeg håper med dette at også andre bedrifter enn Sundt Air skal bli oppmerksomme på SOLVIT. Vi kan bistå i saker som gjelder markedsadgang for varer og tjenester og etablering av bedrifter i utlandet, sier næringsminister Odd Eriksen.

Les mer om SOLVIT:
http://odin.dep.no/nhd/norsk/samarbeid/europeisk/024071-130025/bn.html



21. juni 2006