Historisk arkiv

Mer for reiselivspengene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen bruker en halv milliard kroner i året på å utvikle og markedsføre norsk reiseliv. Det blir nå arbeidet med en nasjonal reiselivsstrategi, for å utnytte pengene enda bedre. Hovedpunktene for arbeidet med strategien er nå klare. De ble presentert av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen torsdag.

Hovedmålet med strategien er å svare på de utfordringene reiselivet står overfor. Sentrale elementer er bærekraftig reiseliv, økt verdiskaping og produktivitet og flere helårs arbeidsplasser. I løpet av våren og sommeren har det vært møter med reiselivet over hele landet, der næringenes utfordringer har blitt diskutert.

– Sammen med reiselivsnæringene har vi identifisert ni sentrale tiltaksområder for å styrke reiselivsnæringene. I samarbeid skal vi nå konkretisere disse, sier Dag Terje Andersen.

1)      Markedsføring og profilering 
Regjeringen har økt bevilgningene til markedsføring av Norge fra 100 til 200 millioner kroner. Vi skal jobbe videre med nasjonal merkevarebygging og norgesprofilering, blant annet gjennom ulike filmprosjekter som profilerer norsk natur. Dessuten spiller UDs omdømmeprosjekt og Eksportutvalget for fisk viktige roller i profileringen av Norge.

2)      Innovasjon
Vi skal jobbe videre med en kontinuerlig utvikling og oppdatering av opplevelsestilbudet. Regjeringen har lagt fram handlingsplanen for kultur og næring og jobber nå med den første stortingsmeldingen om innovasjon.

3)      IT
Den nye portalen www.visitnorway.com lanseres i november. Vi må utvikle og bruke gode IT-løsninger på alle områder. Dette handler om bedre tilgjengelighet, økt synlighet, effektivitet, samarbeid og spredning av kompetanse. Innovasjon Norge, NHO Reiseliv og HSH har gjennom utviklingsprogrammet BIT Reiseliv utarbeidet et nytt opplæringstilbud med fokus på teknologi.

4)      Kompetanse
Vi må styrke kompetansen og øke rekrutteringen til reiselivet. Innovasjon Norge har fått i oppgave å sette i gang et kursopplegg for kompetanseheving innen bedriftsutvikling, ledelse og strategi. Opplegget settes i gang i 2007. Regjeringen har dessuten øremerket 4 millioner kroner til et nytt program for forskning på reiseliv. Dette programmet er satt i gang.

5)      Kvalitet
For at de reisende skal komme tilbake, må vi tilby kvalitet. Nærings- og handelsdepartementet og berørte aktører arbeider for tiden med å utvikle et system for kvalitetssikring for reiselivsnæringene. Det tas i stor grad utgangspunkt i eksisterende ordninger i Norden, Skottland og New Zealand.

6)      Miljøtiltak
Norge skal være et bærekraftig reisemål. Vi må sikre utvikling av og gjennomføring av tiltak og tilpasninger som kan bidra til et bærekraftig reiseliv.

7)      Organisering
Norsk reiseliv har en organisasjonsutfordring, og vi må jobbe videre med samarbeid og gode nettverk. Vi må sikre rasjonell ressursbruk, markedsorientering og verdiskaping.

8)      Fellesoppgaver
Bidra til at oppgaver som er nødvendige for å sikre en nødvendig helhet i tilbudet til de besøkende, blir definert og ivaretatt av aktørene i fellesskap.

9)      Områdeutvikling
Vi skal bidra til at vi i større grad får helheltlige reiselivsprodukter i utvalgte geografiske områder. Innovasjon Norge og fylkeskommunene bistår små og store reisemål i dette arbeidet.