Historisk arkiv

Bedre sikkerhet til sjøs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Sikkerheten til sjøs vil bli styrket med forslaget til ny skipssikkerhetslov. I forslaget til endringer i sjømannsloven ligger det flere tiltak som vil styrke sjøfolks rettigheter. Nærings- og handelsdepartementet la forslagene fram for Stortinget 9. juni.

Pressemelding

Nr.: 41/06
Dato: 9. juni 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Bedre sikkerhet til sjøs

Sikkerheten til sjøs vil bli styrket med forslaget til ny skipssikkerhetslov. I forslaget til endringer i sjømannsloven ligger det flere tiltak som vil styrke sjøfolks rettigheter. Nærings- og handelsdepartementet har i dag lagt forslagene fram for Stortinget. Dette vil være noen av de største lovreformene i maritim sektor på mange år.

– Skipssikkerhetsloven er en etterlengtet fornying av et over 100 år gammelt lovverk. Målet har vært å utforme et lovforslag som bidrar til at risikoen ved å ferdes til sjøs reduseres til et minimum og at skip framstår som en sikker arbeidsplass, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Ny skipssikkerhetslov

En viktig endring ved skipssikkerhetsloven er at hovedansvaret for sikkerhet og miljø flyttes fra skipsføreren til rederiet. Loven er basert på en utredning fra et offentlig utvalg, og vil gjelde fra skipet prosjekteres til det hugges opp.

Hovedansvaret for å oppfylle lovens krav plasseres altså hos rederiet. Enkeltpersoner i rederiet og rederiet som foretak vil være de som primært kan straffes ved alvorlige overtredelser av loven. Dette vil bidra til et mer effektivt sanksjonssystem. Loven innfører blant annet tvangsmulkt og tilbaketrekking av sertifikater som nye reaksjonsformer.

Krav til kvalitetssikringssystemer for alle rederier og skip er nytt i loven. Rederier skal etablere planer, instrukser og sjekklister for viktige operasjoner om bord, fra beredskap, vedlikehold, bemanning og opplæring til miljøvern. Arbeidet med kvalitetssikringssystemer skal være forankret i rederiets øverste ledelse.

– Hensikten er at rederiene skal utvikle en god og systematisk sikkerhetskultur i alle ledd, både på land og på skip. Dette er viktig for å styrke sjøsikkerheten, sier Eriksen.

For å forbedre forsikringsselskapenes informasjonsgrunnlag, blir det foreslått at det skal være tillatt for sjøassurandører å utveksle informasjon om skips sikkerhet til andre aktører i næringen og til myndighetene. Dette vil kunne avdekke feil og mangler ved skip. Forsikringsselskapene får dermed mulighet til en mer aktiv rolle i arbeidet med sikkerhet til sjøs.

Endringer i sjømannsloven

Endringene i sjømannsloven innebærer forbud mot direkte og indirekte diskriminering av arbeidstakere på skip, og vil gi sjøfolk det samme vern som arbeidstakere på land.

Ved skipssikkerhetsloven og endringene i sjømannsloven styrker vi sjøfolks vern og rettigheter betraktelig. Videre harmoniserer vi rettighetene til sjøfolk med rettighetene til arbeidstakere på land.

– Vi innfører i sjømannsloven forbud mot direkte og indirekte diskriminering på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjoner, seksuell orientering, funksjonshemming og alder, sier Eriksen.

Diskrimineringsforbudet gjelder alle sider ved arbeidsforholdet, som for eksempel utlysning av stilling, ansettelse og lønns- og arbeidsvilkår. Vi gir samtidig sjøfolkene en rett til å bli informert og konsultert om spørsmål av betydning for ansettelsesforholdene.

Enklere å få lån til kjøp av båt

Som et separat forslag til de to nevnte lovene foreslås også at den frivillige grensen for registrering av skip i Skipsregistrene senkes fra 10 til 7 meter. Forslaget vil gjøre lånefinansiering lettere, gi et bedre rettsvern ved panteheftelser, samt forbedre kredittsikringen ved kjøp av fritidsbåter av denne størrelsen.