Historisk arkiv

Et aktivt og langsiktig eierskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 95/06
Dato: 8. desember 2006
Kontaktperson:
Prosjektleder Mette Fossum Beyer, tel. 95 06 00 52
Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 93 05 14 58

Et aktivt og langsiktig eierskap

Statlig eierskap er viktig. Det sikrer råderett over våre felles naturressurser og nasjonal forankring av viktige selskap. Regjeringen vil sikre et sterkt offentlig og nasjonalt eierskap. Staten skal være en aktiv, langsiktig og forutsigbar eier i viktige norske selskap.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen presenterte fredag regjeringens eierskapspolitikk i Stortingsmelding nr. 13 (2006-2007): Et aktivt og langsiktig eierskap.

Gjennom eierskapet vil regjeringen sikre at staten bidrar til god og stabil utvikling av næringslivet i Norge. Det er et mål for regjeringen å legge til rette for økt bearbeiding av norske råvarer og økt verdiskaping i Norge, der det er økonomisk grunnlag for det.

– Statens eierskapspolitikk skal støtte opp om en langsiktig utvikling i selskapene. Selskaper med et langsiktig utviklingsperspektiv må ha fokus på blant annet forskning og utvikling, omstillingsevne, etikk og miljøhensyn. Dette er forhold som kan gå lenger enn kortsiktig profittmaksimering, sier Andersen.

Utøvelsen av statens eierskap skal være basert på allment aksepterte eierstyringsprinsipper og aksjelovens rollefordeling. Regjeringen vil bygge videre på dagens organisering av eierskapsforvaltningen.

– Stortingsmeldingen vil danne et bedre grunnlag for et aktivt eierskap. Den vil også lette styrenes strategiske arbeid, ved at statens forventninger og mål blir klargjort og kommunisert utad, sier Andersen.

Forventninger til selskapene

I stortingsmeldingen klargjøres regjeringens mål med statens eierskap i det enkelte selskap. Staten skal som aksjonær bidra til selskapenes langsiktige vekst og industrielle utvikling. Dette krever en aktiv eierskapspolitikk, der det formuleres forventninger til styrene om å ha høye ambisjoner for virksomhetene.

Regjeringen har langsiktige mål for statens eierskap. I stortingsmeldingen er det derfor lagt vekt på å klargjøre viktige hensyn regjeringen forventer at alle selskapene ivaretar. Hensyn til miljø, omstilling, mangfold, etikk, forskning og utvikling må tas med i styrenes vurderinger. Dette er viktig for å understøtte en langsiktig utvikling i selskapene.

Regjeringen vil legge stor vekt på å vurdere styrenes arbeid på en god og systematisk måte, og på å sette sammen kompetente styrer som kan ivareta aksjonærenes mål.

Nytt politikkdokument

Regjeringen tar nå initiativ til at det utarbeides et nytt årlig dokument som offentlig gir uttrykk for regjeringens eierpolitikk, slik den er kommunisert til Stortinget, og innenfor de rammer Stortinget har fastlagt. I dokumentet legger regjeringen opp til at staten skal gi uttrykk for hvilke hensyn den ønsker å legge vekt på i den løpende eierskapsforvaltningen. Områder som eierstyring og selskapsledelse, forskning og utvikling, etikk, miljø, likestilling, diskriminering, omstillinger osv. vil bli omtalt i dokumentet

Fullmakter trekkes tilbake

Regjeringen følger opp Soria Moria-erklæringen, og går inn for at statlige eierandeler i Telenor, Norsk Hydro, Statoil og DnB NOR opprettholdes. Statkraft, Statnett og Statskog beholdes som heleide statlige selskap.

Regjeringen vil foreslå at Stortinget trekker tilbake fullmakter til å redusere statens eierandeler gjennom salg av aksjer. Det er her snakk om fullmakter som er gitt i tidligere stortingsperioder, i selskaper som Cermaq, Telenor og Statoil. Adgangen til å kunne foreta industrielle løsninger innenfor fullmaktenes rammer videreføres.

Regjeringen vil ikke fremme forslag om nye salgsfullmakter.

Nye retningslinjer for lederlønn

Staten skal stemme nei på generalforsamlingen dersom det fremmes forslag om opsjoner i selskaper hvor staten er eier. I tillegg forventer regjeringen at styrene setter en grense for hvor mye eventuell variabel lønn (bonuser, aksjeprogrammer, opsjoner og tilsvarende) kan bli verdt i forhold til fast lønn.

Parallelt med at stortingsmeldingen om statens eierskap ble presentert fredag, ble nye retningslinjer for godtgjørelse i selskaper med statlig eierskap lagt fram. I tillegg til å sette en stopp for opsjoner, settes det et tak på samlet variabel lønn på 50 prosent av den faste lønnen. Det settes dessuten klarere regler for pensjoner, pensjonsalder og etterlønn.

– Slik bidrar vi til å sikre moderasjon i lederlønningene i selskaper der staten er en betydelig eier, sier Andersen.

Nytt fond for marine næringer

Regjeringen vil etablere et nytt fond for marine næringer. Dette vil bidra til å utløse muligheter for økt verdiskaping i marin sektor. Aktiviteten i marin sektor foregår i hovedsak langs kysten og er et viktig fundament for lønnsomme og sikre arbeidsplasser.

Regjeringen vil også utrede behovet for og eventuelt utformingen av statlige fond for å bidra til bedre tilgang på kapital på områder der det avdekkes særlige behov. Det vil også bli vurdert om staten skal øke sitt bidrag til såkornfond. Regjeringen vil sette i gang en gjennomgang av hvordan gründerfinansieringen kan bli bedre, herunder vurdere å opprette en gründerbank. I tillegg vil regjeringen prioritere tiltak som bidrar til økt kommersialisering av forskningsbaserte forretningsideer.

Kategorisering

Bedre opplysning av målene med det statlige eierskapet vil kunne danne grunnlag for et mer aktivt og verdiøkende eierskap. Regjeringen har derfor valgt å ta i bruk en kategorisering, der selskapene er gruppert etter formål med eierskapet. Regjeringen følger her anbefalingene fra statseierskapsutvalget.

Selskapene inndeles slik:

  1. Selskaper med forretningsmessige mål
  2. Selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontor
  3. Selskaper med forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål
  4. Selskaper med sektorpolitiske mål

Inndeling i kategorier påvirker ikke de tverrgående hensynene regjeringen forventer at alle selskapene ivaretar (miljø, omstilling, mangfold, etikk, forskning og utvikling osv.).