Historisk arkiv

Handelsavtale med sørafrikanske land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

EFTA og Den sørafrikanske tollunionen (SACU) har inngått en handelsavtale. Avtalen gir grunnlag for økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom partene.

Pressemelding

Nr.: 50/06
Dato: 3. juni 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Handelsavtale med sørafrikanske land

EFTA og Den sørafrikanske tollunionen (SACU) har inngått en handelsavtale. Avtalen gir grunnlag for økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom partene. Norge ledet forhandlingene som ble avsluttet høsten 2005. Avtalen er viktig for norske eksportbedrifter og for den økonomiske utviklingen i SACU- landene: Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Lesotho og Swaziland.

– Vi har oppnådd en god frihandelsavtale med hensyn til norske økonomiske interesser. Avtalen vil sikre at norsk eksport av industrivarer til disse markedene får de samme betingelsene som EU, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Avtalen vil sikre at Norge ikke blir diskriminert i forhold til EU når det gjelder eksport til SACU-landene. EU og Sør-Afrika inngikk en handelsavtale i 1999. Handelsavtalen som nå er inngått mellom EFTA og SACU sikrer norsk eksport minst like gode vilkår i dette markedet som eksport av varer fra EU.

Sør-Afrika er det viktigste norske markedet i SACU. Norsk eksport til Sør-Afrika har økt betydelig de siste fem årene. I 2005 eksporterte vi varer til en verdi av om lag 420 millioner kroner. De største eksportsektorene er maskiner, jern, stål, fisk og annen sjømat.

Full frihandel for fisk og marine produkter

Avtalen sikrer også norsk fiskeeksport. Tollsatsene for laks og andre fiskeprodukter ligger i dag på 25 % i Sør-Afrika. Handelsavtalen sikrer at toll på laks etter 9 års nedtrapping vil bli fullstendig avviklet. Norge vil oppnå full frihandel med fisk og marine produkter, uten unntak. Ingen andre land har frihandel for fisk med SACU. Dette betyr at norsk fiskeeksport i løpet av få år vil kunne få et konkurransefortrinn.

– Norge har oppnådd spesielt gode betingelser for fiskeeksporten, sammenlignet med konkurrenter som Chile og EU. Dette gir store muligheter for fiskeindustrien, sier Eriksen.

En avtale både for handel og utvikling

EFTA har gjort en rekke innrømmelser for å imøtekomme utviklingsbehovene til spesielt Botswana, Lesotho, Namibia og Swaziland, i tråd med Norges eksisterende bistandspolitikk. Avtalen gir SACU-landene enerett til å treffe visse tiltak hvis det oppstår problemer som en følge av handelsliberaliseringen. Videre vil SACU-landene kunne beholde toll på enkelte sensitive produkter. For andre sensitive produkter åpner avtalen for fjerning av toll over tid.

EFTA-landene tok videre en rekke hensyn til at SACU-landene ikke ønsket å binde seg opp til forpliktelser som går ut over deres multilaterale forpliktelser eller som ville kunne legge føringer på deres videre integrasjon. I avtalen forplikter Norge seg til å bistå SACU med å bygge kompetanse, slik at landene kan bli bedre i stand til å utnytte mulighetene for økt handel. Avtalen ivaretar på den måten både handels- og utviklingspolitiske hensyn.

SACU har stor interesse av å eksportere landbruksvarer til Norge. Samtidig setter norsk landbrukspolitikk grenser for hvor mye Norge kan tilby. Flere av SACU-landene er blant de minst utviklede landene i verden, og de nyter allerede godt av lave tollsatser for store deler av sin landbrukseksport til Norge. Mens Norge tidligere kunne heve tollsatsene under bestemte forutsetninger, har Norge nå bundet seg til å videreføre de lave satsene. Dessuten har Norge gitt Botswana og Namibia en tollfri kvote på storfekjøtt på 500 tonn.

– SACU-landene har gjennom avtalen oppnådd bedre og mer forutsigbare vilkår for sin eksport av landbruksprodukter til Norge, sier Eriksen.