Historisk arkiv

Utreder obligatorisk båtførerbevis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsministeren ber Sjøfartsdirektoratet utrede forslag til innføring av obligatorisk båtførerbevis. Båtførerbevis for førere av fritidsbåter vil tidligst kunne innføres i 2008.

Pressemelding

Nr.: 63/06
Dato: 15.september 2006
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Utreder obligatorisk båtførerbevis

Sjøfartsdirektoratet utreder obligatorisk båtførerbevis

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen ber Sjøfartsdirektoratet utrede forslag til innføring av obligatorisk båtførerbevis for førere av fritidsbåter. Direktoratet skal lede en arbeidsgruppe som skal legge fram sine forslag våren 2007. Innføring av obligatorisk båtførerbevis vil tidligst kunne skje i 2008.

– Den kraftige økningen i ulykker på sjøen, flere båter med stor motorkraft og mangelfulle kunnskaper om ferdsel på sjøen er grunnene til at regjeringen ønsker å vurdere et forslag om obligatorisk båtførerprøve, sier Eriksen.

En sentral problemstilling i arbeidet blir blant annet å sette grenser for hvilke typer fritidsbåter båtførerbeviset skal gjelde. Her vil man se på hvor stort ulykkes- og skadepotensiale båtene har i forhold til størrelse, motorkraft og fart. Mandatet for arbeidsgruppen er ennå ikke endelig bestemt.

Arbeidsgruppen vil også vurdere innholdet i båtføreropplæringen, hvem som skal ha myndighet til å godkjenne og utstede båtførerbevis, og om det skal innføres en praktisk ferdighetsprøve for erfarne båtførere.

– Regjeringen mener det er viktig å innføre obligatorisk båtførerbevis. Samtidig må ordningen være enkel å håndheve og den må utformes slik at den oppfattes som viktig også av de mange som fører fritidsbåter i Norge, sier Eriksen.